Domini .cat: una dècada mostrant la identitat pròpia a Internet

Aquest 16 de setembre es compleix el desè aniversari del reconeixement del domini .cat. La fita va anar precedida d'una intensa campanya de participació ciutadana

16.09.2015

El 16 de setembre de 2005 es va reconèixer el domini .cat. Aquest representa, dins d'Internet, els usuaris que s’expressen en català i serveix per a ressaltar a nivell mundial l’existència de la cultura catalana. De fet, aquest domini va ser el primer que representava de manera global un grup lingüístic i cultural, un fet excepcional del qual la nostra cultura pot estar legítimament orgullosa.

Montse Jaraba / Redacció TINET. El Consell d’Administració d’ICANN va aprovar, el 16 de setembre de 2005, de forma definitiva, el domini .cat. La Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) - l’entitat responsable de la coordinació del sistema de noms de domini a Internet- va confirmar en aquella data que la candidatura presentada per l’Associació puntCAT satisfeia tots els criteris establerts i va autoritzar l’existència del .cat com a nou domini d’Internet. També va aprovar el corresponent acord que regulava el seu funcionament. Va ser el principi d'una fita històrica que va culminar el dia 14 de febrer de l'any següent, amb la visualització a la Xarxa dels primers dominis .cat.
Entre els primers, hi havia TINET.cat.


Part de la informació publicada al portal de TINET el 14 de febrer de 2006

Una història d'èxit basada en la perseverança de la ciutadania

Pels volts del 1995, la comunitat internauta catalanoparlant, una de les més actives del món, va començar a preguntar-se "per què no tenir un domini propi que ens representi a la xarxa?”. El 16 de març de 2004 l'Associació puntCAT, constituïda amb aquesta finalitat, va trobar l'oportunitat de presentar la candidatura del domini .cat aprofitant que l' ICANN obria la possibilitat d'assignar dominis a comunitats.

La candidatura del domini .cat va rebre el suport explícit de 98 entitats i associacions, 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els llocs de parla catalana, no només del Principal, el País Valencià, les Illes, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord o l’Alguer, sinó també de totes aquelles ciutats i països del món on hi ha parlants del català. A més representaven tots els sectors de la cultura i de l'activitat social i econòmica.

La seva presència, diversitat, representativitat i grau de compromís i complicitat amb el projecte van ser un factor clau en el procés d’avaluació i va ajudar a fer entendre que el català és també una llengua global, fet que queda remarcat amb el nou domini, que té validesa arreu del món. Les entitat fundadores van ser: l'Institut d'Estudis Catalans, la Corporació Ctalana de Ràdio i Televisió i el Capítol Català de la Internet Society.

Un cop demanat el domini, l'Associació puntCAT es va dissoldre i va donar pas a la Fundació puntCAT, amb l'objectiu de gestionar el registre del nom de domini .cat i, en general, promoure la Societat de la Informació catalanoparlant.

Un creixement imparable que segueix fent història


Nombre de dominis actius. Font: Observatori de la Fundació puntCAT

El 2014 va ser l'any amb més èxit de la història pel domini .cat. Concretament, es van donar d'alta 23.534 nous dominis .cat, una xifra que fins i tot supera la del primer any en què es va activar el domini. Addicionalment, només es van donar de baixa 11.349 dominis .cat. Aquest increment va permetre que, el 31 de desembre de 2014, s'arribés a la xifra de 83.300 .cat. actius. A mitjans d'abril d'aquest 2015 ja s'havien superat els 88.000 dominis .cat operatius.
Podeu consultar l'evolució del domini .cat i altres estadístiques i dades d'interès sobre el català a Internet a l'Observatori del de la Fundació puntCAT.

Font: Arxiu TINET / Fundació puntCAT

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Per comprovar que ets una persona i evitar l’enviament de correu automatitzat, preguem completis aquest codi xifrat.