Diaspora* la xarxa social alternativa controlada pels propis usuaris

14.10.2014

Diaspora* és una xarxa social descentralitzada sense ànim de lucre, basada en software lliure. El projecte va ser fundat l'any 2010 per quatre estudiants de l'Institut Courant de Ciències Matemàtiques de la Universtiat de Nova York: Ilya Zhitomirskiy, Daniel Grippi, Maxwell Salzberg y Raphael Sofaer. El seu lema és: la xarxa social on tu tens el control.

La majoria de les xarxes socials s'executen des de servidors centralitzats propietat d'una corporació. Aquestes s'emmagatzemen totes les dades privades dels seus usuaris. Aquesta informació pot perdre's o ser piratejada, i com qualsevol sistema amb un coll d'ampolla, qualsevol problema en els servidors centrals pot fer que tota la xarxa funciona molt lentament. També és més fàcil per als governs "escoltar" i accedir a les dades dels usuaris.

Diaspora* es distingeix d'aquest tipus de xarxes socials a l'ús pel fet que funciona com una veritable xarxa descentralitzada: sense un servidor central del qual depengui tota la informació que hi circula. Hi ha servidors (anomenats "pods") a tot el món, cadascun amb les dades d'aquells usuaris que han optat per registrar-se a ell. Aquests servidors es comuniquen entre si, de manera que es pot registrar amb qualsevol  i comunicar-se lliurement amb els seus contactes, siguin on siguin a la xarxa.

Els valors de la xarxa: descentralització, llibertat, privacitat


Els desenvolupadors consideren que la naturalesa distribuïda de la xarxa és crucial per al seu disseny, i èxit. Com l'internet mateix, Diaspora* no està allotjada en cap lloc, i no és controlada per cap entitat, inclosos els seus creadors.  El programa específic de software que el suporta permet instal·lar i executar la nostra pròpia xarxa social en el nostre propi pod (o servidor), i connectar la teva xarxa al gran ecosistema de Diaspora*.


Els usuaris poden tenir un pod sol per a ells mateixos, o un pels seus amics o família, tenint completa propietat i control sobre la informació social, personal incloent seva identitat,  publicacions fotos, així com la manera que és emmagatzemat i compartit. També es pot demanar una invitació a joindiaspora.com per trobar un allotjament en un altre servidor, o registrar-se a un dels més de vint pods oberts. Els usuaris de Diaspora mantenen la propietat sobre la seva informació, i no assignen drets de propietat. El programari està específicament dissenyat per permetre als usuaris descarregar totes les imatges i text que s'hagin pujat, en qualsevol moment.


El programari de Diaspora permet que les publicacions dels usuaris siguin designades com "públiques" o "privades". En aquest últim cas, les publicacions poden ser llegides només per grups aprovats (o combinacions de grups), establerts per l'usuari, anomenats "aspectes". Hi ha alguns "aspectes" per defecte, com ara amics, família, treball o coneguts; i altres més, personalitzats, poden ser agregats.