Descarrega música de manera legal i gratuïta amb MonkingMe

Es tracta d'una plataforma web i una aplicació mòbil desenvolupades per estudiants d'univeristats catalanes

15.04.2015

MonkingMe és la primera plataforma dissenyada per a que els usuaris puguin descarregar-se música gratuïtament i pagar els artistes al mateix temps, fent innecessària la pirateria. La iniciativa, sorgida a Catalunya, parteix de la base que l'usuari, abans de descarregar una cançó, visualitza un anunci i dels ingressos que se'n deriven es paga a l'artista.

MonkingMeRedacció TINET / UPF. Creada per Miquel Tolosa, estudiant del grau en Enginyeria en Informàtica de la UPF, MonkingMe va entrar en funcionament el passat 10 d'abril. En un moment en què el 90% de les descàrregues musicals són il·legals, el seu objectiu passa per fer guanyar diners als artistes que permetin descarregar gratuïtament la seva música.

Per aconseguir-ho, cada vegada que l'usuari fa clic per descarregar-se una cançó, ha d'esperar a que es reprodueixi un vídeo publicitari d'uns 20 segons de durada aproximada. El 100% dels diners provinents d'aquests anuncis és el que es fa servir per pagar els artistes, complint així amb la finalitat de remunerar cada descàrrega gratuïta.

És amb aquest sistema que els desenvolupadors del projecte volen fer-se un lloc entre les millors plataformes digitals per escoltar, baixar i compartir música de manera gratuïta i legal. MonkingMe també permet crear llistes de reproducció, sincronitzar les descàrregues en el mòbil, seguir als artistes per rebre notificacions sobre noves cançons, concerts o productes i, finalment, escoltar música sense límits ni interrupcions i sense necessitat de pagar per fer-se un compte premium.

La música de Txarango es pot descarregar des de MonkingMeTal i com l'entenen els set joves que formen l'equip de MonkingMe, la clau del negoci musical es troba avui en dia en la unió del consum de música i la compra d'entrades a concerts i d'articles de marxandatge. En aquest sentit, queda a l'elecció de l'artista l'opció de retirar la publicitat prèvia a la descàrrega i substituir-la per informació sobre pròxims concerts i altres productes a la venda; una estratègia que no li reportarà ingressos directes però que el permetrà donar-se a conèixer i augmentar el seu número de fans.

Fase inicial

En aquests moments el projecte està en un moment inicial, ja que tot just s'ha fet la presentació pública i fa pocs dies que està operatiu el servei web (en anglès i castellà) i l'aplicació per Android. En les properes setmanes s'espera que nous artistes es vagin sumant lliurement a la plataforma. Entre les bandes musicals que ja s'hi poden trobar hi ha Txarango, el grup més guardonat en la passada edició dels premis Enderrock i que ja venia oferint la seva música gratUítament per Internet.

Un equip d'estudiants universitaris de diverses disciplines

A part d'en Miquel Tolosa, el creador de la plataforma, tres membres més de l'equip de MonkingMe estudien a la UPF. Són l'Adrià Garriga, estudiant del grau en Enginyeria en Informàtica a la UPF, i en Damià Fuentes i l'Adrià Sarquella, tots dos estudiants del doble grau en Enginyeria en Informàtica i en Sistemes Audiovisuals a la UPF. L'equip el completen en César Torres, estudiant de Business Administration a l'EAE Business School; en Pol Cunillera, estudiant d'Enginyeria de disseny industrial i desenvolupament del producte a la UPC, i Raúl Martínez, estudiant de Nanociència i Nanotecnologia a la UAB.