Consells per a ser respectuosos amb el medi ambient quan utilitzem dispositius electrònics

El Dia Mundial del Medi Ambient ens permet recordar consells i propostes sostenibles i respectuoses amb l'entorn, també quan utilitzem dispositius electrònics

31.05.2016

El dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada any el dia 5 de juny per a prendre consciència sobre la necessitat de respectar el nostre entorn amb les nostres accions quotidianes. Us proposem uns quants consells per a posar el vostre granet de sorra en aquest objectiu, també quan feu servir aparells elèctrics i dispositius electrònics.

Dispositius amb més memòria, aplicacions sofisticades que es multipliquen, notificacions molt útils... els telèfons mòbils ens faciliten les tasques, ajuden a l'entreteniment i milloren la comunicació. No dubtem a afegir aplicacions i a utilitzar-les, però aleshores... ens quedem sense bateria! Us proposem alguns consells per a fer que la bateria del vostre mòbil duri més i no es "mori" tant ràpid.

Estalviar consum energètic

1. Consells per a fer durar la bateria dels dispositius mòbils

 • Evita tenir activades notificacions que no t'interessin. Són una font de consum permanent.
 • Tanca les funcions de mòbil que no has de fer servir. Per exemple: si no has de fer servir wifi, o connexió bluetooth, no cal que tinguis activades per defecte aquestes funcions. Estalviaràs bateria si les desactives.
 • No cal que tinguis la brillantor de la pantallà al màxim (si més no, no cal sempre). Si ho deixes en mode automàtic, o més baix, estalviaràs força consum de bateria.
 • Algunes aplicacions porten incorporada la funció de localització. Si no vols, expressament, que quedi registrada la teva localització (fent fotografies, per exemple) desactiva aquesta funció.
 • Hi ha aplicacions que "es refresquen" automàticament. Ajusta cada quant temps vols que això passi. Si allargues el temps perquè no et cal una actualització cada pocs minuts, també allargaràs la durada de la bateria.
 • Hi ha dispostius (comproveu si el vostre model és un d'ells) que incorporen un sistema d'estalvi automàtic d'energia que minimitza el consum i que l'usuari pot modificar i personalitzar segons les seves necessitats. Per exemple, podeu desconnectar la connexió 3G quan s'apaga la pantalla i fer que s'activi quan interactueu amb el mòbil.

2. Consells per a evitar consums innecessaris

 • El mode en espera o standby fa que l'aparell segueix generant consum elèctric. Un consum inútil d'energia. Els televisiors són els aparells que habitualment porten integrada aquesta opció. En tancar-los des del comandament a distància deixen un pilot vermell encès que inca que un circuit en espera està alerta fins que es torni a engegar des del mateix comandament. Hi ha d'altres aparells com l'aire condicionat que també fan servir aquest sistema.
 • Tanqueu l'interruptor central de la televisió i el monitor de l'ordinador durant la nit i les absències llargues. Podeu aplicar això mateix a d'atlres aparells de la casa.
 • Desconnecteu els aparells  de la xarxa o utilitzeu una regleta de connexió amb interruptor de corrent que podeu tancar
 • Els carregadors d'aparelles també consumeixen. Certament és un consum molt baix, però és innecessari quan la càrrega s'ha completat.

Allargar la vida i reciclar els aparells i els components

 • Allarga la vida dels aparells, dona'ls una segona vida i recicla'ls. Hi ha moltes maneres d'aconseguir-ho. Això sí, abans de reciclar o donar un aparell elimina els teux arxius i les dades personesl.
 • Si encara està en ús, pensa a donar el dispositiu a algú altre abans de desfer-te'n d'una altra manera.
 • Reutilitza els cartutxos de tinta de la impressora. Molts llocs on es venen nous cartutxos de tinta permeten reomplir-los amb menys cost. Cada cartutx que es llença pot triar entre 400 i 1000 anys a descompondre's i de mitjana hi ha 11 cartutxos de tinta que es llencen cada minut al planeta. No tots esl cartutxos es pdoen reomplir, o potser ja no ho poden fer després d'uns quants cops. Quan això passi, porta'ls a la botiga on els has comprat per a què siguin reciclats.
 • Porta a llocs adients per al reciclatge els diferents aparells i components quan han esgotat la seva vida útil.
   

Mòbils respectusos amb l'entorn, sostenibles i fets per durar: l'exemple del Fairphone

Una companyia amb seu a Amsterdam ha creat un mòbil que dóna respostes concretes i satisfactòries a aquesta preocupació. Es diu FairPhone i té al mercat la segona versió. Es tracta d'un projecte que vol aplica l'ètica en tot el procés de producció: respectant l'entorn mediambiental, respectant els drets dels treballadors, tenenint en compte les circumstàncies en què es fa la producció i promovent l'allargament de la vida útil dels aparells.

La companyia ven parts separades i ofereix tutorials d'ajuda per afavorir que els clients puguin fer les seves pròpies reparacions i allarguin al màxim la vida útil dels mòbils. Fins i tot és possible afegir característiques com una targeta SIM dual, això incorpora valor al dispositiu a l'hora de decidir posar-ho de nou en circulació al merat de segona mà. A més, impulsen projectes a països on no és possible fer un reciclatge dels telèfons i els components que es volen llençar, per a transportar-los a Europa i fer un reciclatge segur. Fairphone té un programa específic que assegura que el teu antic mòbil és reutilitzat o bé reciclat de manera adient.