Arc pen, un bolígraf que vibra per ajudar als pacients amb parkinson

16.04.2015

La tecnologia i l'empeny d'un grup de joves estudiants universitaris anglesos poden fer més una mica més senzilla la complicada quotidianitat de les persones que pateixen parkinson.  Alumnes del Royal College of Art i de l'Imperial College London, al Regne Unit han creat l'Arc pen, per a permetre als pacients amb aquesta malaltia combatre el símptoma que s'anomena micrografia i donar més control sobre les seves mans gràcies a les vibracions d'aquest dispositiu.

Redacció TINET. La micrografia és un símptoma habitual de les persones amb parkinson, que tendeixen a escriure amb caràcters cada cop més petits i estrets fins el punt que pot acabar sent illegible. Aquest bolígraf, a través de la vibració, estimula els músculs clau que intervenen en el procés de l'escriptura i impedeix que això passi. El dispostiu compta amb un sistema electrònic que activa aquests moviments vibratoris. A més, la seva grandària permet que sigui més senzill de sostenir i de fer-lo servir que els bolígrafs que es troben al mercat normalment.

Lucy Jung (que podeu sentir en el vídeo) ha estat l'encarregada de dirigir aquest projecte, que en realitat, va començar amb un propòsit diferent. Pretenien que persones sense la malaltia de parkinson comprovessin què senten els pacients que volen fer alguna cosa tan senzilla com escriure. Però el fet és que van comprovar que aquestes mateixes vibracions que havien procurat al seu bolígraf ajudava realment als pacients amb la malaltia perquè els peremt escriure a mà de amb uan grafia més gran i més llegible, perquè contrarresta l'efecte del tremolor propi. L'equip d'universitaris s'ha proposat continuar treballant amb altres eines: pinzells de maquillatge, ratolins d'ordinador... per adaptar-los un giny de vibració semblant que també permeti millorar el seu ús habitual per part de les persones que tenen la malaltia de parkinson.

L'efecte positiu de les vibracions en aquest tipus de símptomes ja s'havia pogut veure aplicat a d'altres estris, com la cullera Liftware de Google que permet que el pacients s'alimentin sense vessar res perquè les vibracions contrarresten -fins a un 76%-  els tremolors a les mans.