Amb el mòbil a tot arreu, però sense prou seguretat
El telèfon mòbil amb connexió a Internet, smartphone, s'ha convertit una extensió de nosaltres mateixos fins el punt que no ens separem d'ell en gairebé cap de les nostres activitats diàries, malgrat el risc que això implica. A la feina, al cotxe, al transport públic, al llit... fins i tot al lavabo ens acompanya. De fet, el 45% d'usuaris se l'enduu al bany de manera habitual. Això sí, els bons hàbits relacionats amb la seguretat als dispositius estan molt lluny d'aquests nivells d'ús.
Redacció TINET. Els smartphones semblen haver-se fet un lloc a les nostres vides de manera constant i en qualsevol moment. Per alguns es tracta d'un objecte imprescindible en la seva vida quotidiana i del qual no se separen en situacions on no semblaria molt recomanable. Així, segons un estudi de les empreses Kaspersky Lab i B2B International, un 55% dels usuaris de mòbil també el porten i fan servir a feina, un 38% ho fa al cotxe, el 53% al transport públic, un 62% al llit i fins i tito, un 45% porten el mòbil al bany.
L'estudi analitza els hàbits de seguretat en relació als dispositius i conclou que el 88% dels ciutadans de l'Estat emmagatzema informació important i confidencial als seus smartphones. Això inclou contrasenyes, missatges, fotografies, contactes i altres arxiu. Un 27% reconeix, a més, que es tracta d'informació que no voldria que altres persones veiessin. Al costat d'aquesta realitat, hi ha la constatació que malgrat la importància que tenen i que els propis usuaris donen aquesta informació, no es prenen mesures de seguretat suficients.
Els riscos potencials que tenen els dispositius són de diversa mena: danys físics, robatori, pèrdua, que siguin hackejats per a robar o espiar dades. En aquest darrer cas, l'ús de xarxes wifi públiques suposen un risc més elevat. Tot i així, no s'adopten mesures de seguretat per a evitar el risc.
De fet, segons l'estudi, només el 35% dels ciutadans de l'Estat adapta les seves activitats online quan està utilitzant una xarxa wifi pública, evitant serveis sensibles que requereixen autenticació com la banca online, per exemple. Les dades i les contrasenyes quan s'usa una xarxa wifi pública són molt vulnerables a un atac.
D'alta banda, només el 55% dels ciutadans aprofita les pròpies eines que ofereixen els dispositius com el bloqueig remot quan es perd, o la funció "troba el meu dispositiu". Entre les recomanacions més elementals hi ha triar contrasenyes segures ( 8 caràcters que incloguin majúscules, minúscules, números i caràcters especials) i controlar la fiabilitat dels lloc web des d'on es descarreguen programes i aplicacions.