Alemanya i el Regne Unit inicien la batalla contra les notícies falses a Internet i les xarxes

Primers passos per acabar amb el fenomen creixent de la circulació d'informacions falses

30.01.2017

Revisar allò que Facebook publica i alertar de la dubtosa veracitat de les informacions a través d'una organització de periodistes independents, o començar a estudiar el fenomen i l'impacte de les notícies falses amb una investigació promoguda pel parlament britànic. Aquestes són algunes de les mesures que a Alemanya i el Regne Unit, respectivament, han començat a prendre forma per plantar cara al creixent fenomen de les informacions falses que circulen per la xarxa.

Redacció TINET. Sembla clar que les informacions falses, aquelles creades amb el propòsit exprés de falsejar la realitat amb una intencionalitat clara, poden tenir un impacte perjudicial en el dret a la informació dels ciutadans, així com conseqüències determinants en la seva presa de decisions. Les xarxes socials, com altaveu de les informacions que circulen a Internet, amplifiquen l'impacte d'aquestes informacions.

Facebook acorda a Alemanya que una organització de periodistes independents analitzi i verifiqui les informacions dubtoses

És per això, que les mateixes xarxes socials han començat a prendre mesures per pal·liar els efectes d'aquest fenomen que, de retruc, pot perjudicar la seva pròpia reputació com a difusors de notícies malicioses o no prou acurades. Concretament, Facebook ha tancat aquest mes de gener un acord amb el portal de periodisme d'investigació Correctiv, una organització independent, que s'encarregarà d'analitzar i filtrar les informacions publicades. Les informacions que s'identifiquin com a informació falsa comptaran amb una advertència sobre la seva credibilitat dubtosa, alhora que s'incorporarà un enllaç amb dades i informació correcta. Alemanya és el primer país on Facebook implanta aquest sistema per verificar les informacions, però la companyia ja ha anunciat que intentarà tancar acords en una línia semblant a d'altres països.

Investigació del Parlament britànic per avaluar l'impacte de les notícies falses que circulen per Internet i les xarxes

El Parlament britànic ha posat en marxa una investigació sobre el creixent fenomen de les notícies falses. Segons informa la BBC, la Comissió de cultura, mitjans i esports del Parlament ha anunciat que s'investigarà els temors que el públic pugui veure's influenciat per informacions amb finalitats propagandístiques i falsedats.  La investigació examinarà les fonts d'aquest tipus de notícies, com es difonen i el seu impacte en la democràcia.

Les queixes sobre que els votants nordamericans durant les passades eleccions van ser influïts per notícies falses nvestigació. Segon el president d'aquesta comissió, Damian Collins, l'augment de la propaganda i d'informacions inventades "suposen una amenaça a la democaràcia i mina la confiança en els mitjans, en general".
Font: BBC News
Segons aquest representant del parlament britànic, "de la mateixa manera que les companyies tecnològiques han acceptat que tenen una responsabilitat en la lluita contra pirateria online i que és il·legal compartir contingut, també cal que ajudin a combatre la difusió de les notícies falses a les diferents plataformes de comunicació social online. Els consumidors haurien de comptar amb noves eines per ajudar-los a avaluar l'origen i la veracitat o no de les informacions que llegeixen online".