Ajudar els afectats pel terratrèmol del Nepal utilitzant Internet i la tecnologia

28.04.2015

Després del devastador terratrèmol que aquest passat cap de setmana va sacsejar el Nepal, deixant per ara més de 3.800 morts, organitzacions, governs i institucions s'han mobilitzat per aportar-hi ajuda.  Tot i ser a milers de quilòmetres hi ha tasques en què hi podem col·laborar: refer mapes i cartografia de les zones destruïdes, aportar informació i dades de l'àrea... Us expliquem com podeu ajudar i aportar el vostre granet de sorra gràcies a la tecnologia i Internet en aquest desastre. I també com les eines tecnològiques permeten a organitzacions d'ajuda humanitària a fer més ràpida i efectiva la seva resposta.

Redacció TINET. Humanitarian OpenStreet Map Team (HOT) és una organització no governamental que treballa en l'elaboració de mapes de manera col·laborativa i gratuïta per ajudar en la feina de suport humanitari. Treballa amb la participació de voluntaris que digitalitzen, introdueixen dades i imatges, recullen informació i les posen a l'abast de tothom per a facilitar la resposta de caràcter humanitari, especialment en casos de desastres o crisis.

El devastador terratrèmol del Nepal ha fet a aquesta organització a centrar-se en les comunitats afectades i amb l'ajuda de persones que col·laboraven a la zona i organitzacions com el Kathmandu Living Maps que ja hi treballaven, estan refent la informació i els mapes de l'àrea. Seguint les instruccions i les tasques que assignen i que podeu trobar al web de HOT podeu col·laborar en aquesta important tasca, que ara mateix duen a terme en col·laboració amb la Creu Roja.

The Humanitarian Digital Exchange és una plataforma impulsada Per l'Organització de Nacions Unides que recull i posa al servei de tothom dades públiques d'interès, especialment en situacions de crisi. Han habilitat un apartat específic per al terratrèmol del Nepal, en què es pot aportar, analitzar i compartir informació i dades especialment necessàries en aquest cas: centres sanitaris i la seva situació, escoles, dades sobre infraestructures viàries, població, etc.

Des de la Creu Roja, concretament des del seu Comité Internacional, s'ha creat una plataforma específica arran del desastre humanitari que ha deixat el terratrèmol, amb l'objectiu de facilitar informació sobre persones desaparegudes. El nom és prou eloqüent: Restoring family links (restablint connexions amb famílies). També és possible trobar informació sobre aquelles persones que després de la confusió han confirmat que es troben localitzades i en bon estat. Per això, aquesta plataforma permet registrar-se com a "persona que estic viva", o bé a familiars, coneguts i amics, registrar algun ésser que no localitzen. També és pot consulta la llista de persones que -ara com ara- es donen per desaparegudes.