Agregadors de notícies: triar, remenar i ensenyar el millor de la Xarxa

07.10.2014

Els agregadors de notícies són llocs web on trobar, afegir i valorar informacions i enllaços sobre continguts. Es troben agrupats per categories, per ordre de popularitat, comentaris... Tot això aporta un valor afegit, perquè estan sotmesos al criteri i a la "vigilància" dels usuaris lectors. Combinen, per tant, dos actius altament valuosos: la diversitat de fonts d'informació i la interacció dels usuaris.

Montse Jaraba/TINET Els agregadors ens permeten tenir una visió molt àmplia, diversa, organitzada  i contrastada de les informacions que circulen per Internet.  Contenen, a més, eines per a personalitzar i filtrar aquestes informacions per a poder fer-nos un lloc "a mida" d'allò que necessitem.

Reddit (en anglès) i Menéame (en castellà) els més seguits

Reddit (en anglès) va ser creat per Steven Huffman y Alexis Ohanian dos companys d'estudis a la Universitat de Virginia, l'any 2005. És de software lliure des de 2008. El seu lema és: Reddit, la portada d'Internet.

Els usuaris registrats poden enviar contingut, com ara missatges de text o enllaços directes. Es poden votar informacions i enllaços (fletxa amunt o bé avall) per a organitzar els missatges i determinar la seva posició a les pàgines del lloc web. Aquells que envien articles o enllaços són valorats pels altres usuaris en funció del l'interès que desperten i reben punts de "karma" pels vots favorables com a recompensa.

En aquest lloc web les entrades de contingut s'organitzen per àrees d'interès anomenades "subreddits" amb qüestions específiques i ben diverses: ciència, curiositats, vídeos, notícies del món... Són l'autèntic tresor d'aquest singular lloc web. Hi ha una enorme diversitat i especificitat de subreddits que funcionen com a veritables comunitats: amb una interfície pròpia, moderadors, comentaris i discussions que revaloritzen cada aportació. L'usuari pot subscriure's als fòrums que l'interessin per a accedir més fàcilment al seu contingut. Serveixin alguns exemples d'aquests subreddits: preguntes sobre política, running o vegetarianisme. Els usuaris poden organitzar i personalitzar allò que es mostra en funció d'aquestes subcategories i de les seves preferències.

Les opinions que es generen es troben en permanent vigilància sobre la seva idoneïtat i veracitat i generen enriquidores discussions que aporten nou valor al contingut que s'havia proposat. Els desenvolupadors de Reddit han implementat, a més, un sistema antispam que funciona a través dels avisos dels usuaris.

 
Menéame (en castellà) Va ser creat per Ricardo Galli, professor del departament d'Informàtica de la Universitat de les Illes Balears i Benjamí Villoslada. Funciona amb software lliure des de desembre de 2005. Per tràfic i influència és l'agregador número 1 en espanyol.

Aquest lloc web permet enviar continguts (textos propis o enllaços a informacions de la xarxa). Aquests seran promoguts, o no, a la pàgina principal. Les informacions que envien els usuaris resten a la cua de pendents, fins que aconsegueixen vots suficients (d'altres usuaris) per a ser promogudes a la pàgina principal. Per a votar cal anar a l'apartat "nuevas" on apareixen les notícies ordenades per la data d'enviament de més recents a menys. Quan reuneixin un nombre mínim de vots i de "karma" seran promogudes a la pàgina principal. 

El karma de cada usuari és una mesura de la seva pròpia participació i puja o baixa en funció de la valoració positiva o negativa que els altres ususaris fan dels seus enviaments. També mesura la valoració que té la notícia en funció dels vots favorables o negatius que rep. Cal tenir en compte que aquest lloc web penalitza els enviaments de continguts propis (enllaços del teu propi blog, per exemple) i que valora la participació i els comentaris. Qualsevol lector pot puntuar i valorar les informacions, però caldrà registrar-se per enviar continguts i afegir comentaris.

Menéame té una vocació més generalista que Reddit, tot i que també compta amb algunes categories temàtiques. L'idioma i la procedència dels seus usuaris (de l'Estat espanyol majoritàriament) també determinen que els temes més habituals: polítics, socials, culturals, tecnològics... estiguin vinculats a aquest àmbit geogràfic. L'apartat d'ajuda, us servirà per a resoldre dubtes i animar-vos a començar a ser usuaris.

Altres llocs on els usuaris comparteixen, valoren i comenten continguts


Sense ser un agregador en sentit estricte, Racó català, permet enviar continguts i enllaços per a la seva promoció, valoració i comentaris, generant interessants fils de discussió en la nostra llengua. El seu lema: llegeix, pensa, opina, resumeix clarament la seva vocació de portal d'informació amb finestres obertes a la reflexió, amb comentaristes propis, i a l'opinió de tots els usuaris.

Us convidem a conèixer-lo i a parar atenció, especialment, als seus fòrums on es generen interessants fils de discussió a partir d'informacions que envien i comenten els usuaris. És en aquest apartat on aquest lloc web es comporta com agregador i generador de contingut provinent dels propis lectors. Els fòrums de Racó català tenen ja una llarga tradició amb les seves pròpies normes i una visualització clara a la portada del lloc web.

Karmacrazy us permet descobrir i compartir continguts a la xarxa. La cerca és pot fer d'acord amb els temes preferits. Compartir és senzill a través del lloc web, extensions, i aplicacions mòbils. Permet publicar a les diferents xarxes de l'usuari i programar el contingut. A més, s'ofereixen estadístiques per a mesurar la influència i l'impacte de que té l'acció de compartir contingut a la xarxes socials, amb estadístiques sobre visites, procedències... Aquest lloc també ofereix una mena de distincions o premis (nuts) en funció dels objectius que s'assoleixen i és possible "monetitzar la influència" compartint contingut patrocinat i  rebent una compensació econòmica per les visites que s'obtenen.
 

Divoblogger va ser creada per a compartir continguts a través d'enllaços a blogs (d'aquí el nom). En l'actualitat, però, els usuaris poden afegir continguts de qualsevol tipus que trobin a la xarxa. Són els usuaris qui decideixen amb els seus vots quina valoració i posició en el lloc de portada mereixen aquests continguts. Qualsevol, un cop disposi d'un compte, pot enviar contingut i valorar els enllaços d'altres usuaris. Hi ha, però, un límit en l'enviament de continguts per a evitar abusos. Les accions del propi usuari en la comunitat (quantitat i qualitat) també són valorats amb una puntuació que (sí, també!) rep el nom de karma.



Mktfan De funcionament semblant altres agregadors que ja hem explicat aquí, en aquesta ocasió la particularitat rau en la temàtica. Els seus continguts estan relacionats amb el Social Media marketing, les xarxes socials i les eines tecnològiques dels social media. El contingut es presenta en forma d'enllaç i amb un seguit d'etiquetes que faciliten la cerca d'altres informacions. S'adjunten les principals eines de distribució a través de les xarxes socials, la qual cosa afavoreix el ressó i la propagació dels articles enllaçats.


Dins de l'apartat d'agregadors temàtics, destaca Bitácoras on es comparteixen, valoren i comenten informacions procedents de blogs. Això permet recollir informació de milers de blogs, organitzar-la, catalogar-la i distribuir-la. A més, és possible crear i allotjar blogs en aquesta plataforma que té una vessant de xarxa social important, sent possible posar en contacte els diferents usuaris o crear petites comunitats de bloggers.

 

D'agregadors n'hi ha molts i per a necessitats diverses. Es tracta d'explorar entre aquests que us proposem i molts altres que de ben segur trobareu a la Xarxa. Si l'idioma no us significa una barrera infranquejable, encara us en recomanarem un parell més en anglès, com aquest clàssic: Digg.com (els creadors de Menéame van inspirar-se en aquest agregador) i un lloc emergent: stumbleupon.com, amb una progressió a l'alça en el món de parla anglesa (amb el permís de reddit).