Activistes de 42 països reclamen el dret a encriptar les comunicacions sense la intervenció dels governs

A través d'una carta oberta, entitats, empreses i defensors de la privacitat a Internet reivindiquen el dret a una encriptació real que eviti la vigilància dels estats en les comunicacions personals

12.01.2016

Una carta oberta als líders dels governs del món signada per unes dues centes persones, entre membres d'entitats, companyies i experts, reclama que es garanteixi la seguretat i la integritat de les comunicacions dels usuaris d'Internet, enmig de la preocupació creixent per les accions de vigilància practicades per alguns governs. Els signants insten a rebutjar lleis i polítiques o altres pràctiques -com acords secrets amb les companyies- que limiten l'accés o bé desvirtuen l'encriptació i altres eines i tecnologies que garanteixen el dret al secret en les comunicacions.

Redacció TINET. La carta oberta signada per ciberactivistes de 42 diferents països és una iniciativa del grup de drets digitals Acces Now. El text va publicar-se aquest dilluns al web securetheinternet.org i se n'ha  fet ressò el diari britànic The Guardian. L'escrit compta amb suports diversos com entitats com Silent Circle, Human Rights Watch, l'exagent de la CIA John Kiriakou o el responsable per a la llibertat d'expressió i opinió de Nacions Unides, David Kaye, entre d'altres. La carta oberta permet alhora afegir suports de ciutadans individuals, empreses i associacions.

Els signants reclamen als governs que acabin amb els esforços per intentar manipular el software dels protocols d'encriptació de les companyies tecnologiques, allò que s'ha anomenat portes del darrere, que permetrien una escletxa de vigilància en aquelles comunicacions que aparentment són totalment privades i inaccessibles.

"Els usuaris haurien de tenir l'opció -i les companyies de proveir- l'encriptació més segura possible, inclosa l'anomenada punta a punta, sense por a que els governs intervinguin per accedir al contingut, metadades o claus d'encriptació sense seguir el procediment legal necessari i el respecte pels drets humans" es diu al text. El responsable per a la llibertat d'expressió i opinió de Nacions Unides, David Kaye, afirma en unes declaracions que companyen la publiació de la carta oberta que "l'encriptació, l'anonmimat i els conceptes de seguretat que hi ha darrere d'ells, procuren la privacitat i la seguretat necessàries per a l'exercici del dret a la llibertat i d'opinió en l'era digitial".

Fotografies: web Acces Now