5 consells per a prevenir la síndrome visual informàtica
Segons alguns estudis, entre el 50% i el 90% de les persones que exposen els seus ulls a una pantalla més de dues hores al dia, tenen molèsties visuals que formen part de la Síndrome Visual Informàtica (SVI). Picor, envermelliment, sequedat o visió borrosa són símptomes directament relacionats amb aquesta síndrome que, segons una recent enquesta del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), pateix el 70% de la població.
El Col·legi Oficial d'Òptics i Optometristes de Catalunya (COOOC) en col·laboració amb la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa, ha posat en marxa la campanya “Visió i pantalles” per conscienciar la població sobre la necessitat de tenir una bona visió de prop i d'adaptar els ulls als canvis produïts des de la implantació de les pantalles. Partint de la premisa que les pantalles són una part ineludible de la nostra vida quotidiana i professional, de manera que avui dia és pràcticament impossible evitar l’exposició visual a aquests dispositius, es proposen un seguit de recomanacions.
Cinc consells per prevenir la síndrome visual informàtica (SVI)
1. Regla del 20-20-20 Apartar la mirada durant 20 segons cada 20 minuts enfocant a una distància de 6 metres. Si hem d'utilitzar qualsevol ordinador o dispositiu mòbil durant una bona estona hem de recordar aquesta senzilla regla. Consisteix a apartar la mirada de la pantalla durant uns 20 segons cada 20 minuts, si pot ser enfocant com a mínim 6metros. Així permetem flexibilitzar els músculs oculars que d'altra manera estarien bloquejats sempre a la mateixa distància.
2. Il·luminació Hem de situar la pantalla de l'ordinador, portàtil o tauleta tàctil de manera que eliminem els reflexos de fonts lluminoses, especialment de les llums superiors o de les finestres. L'ús de persianes o cortines a les finestres ens pot ajudar a reduir els enlluernaments. Podem fer servir un filtre antireflector en la pantalla.
3. Postura L’ergonomia és bàsica per aconseguir un bon rendiment visual. Les cadires han de ser còmodes (sense excés) i una mica encoixinades i ajustades al cos. L'alçada de la cadira s'ha de regular de manera que els peus descansin plans a terra o sobre un reposapeus. Si la cadira té braços, han de ser ajustats per proporcionar un suport còmode i l'alçada de la taula ha de permetre un angle de 90º o més entre el braç i l'avantbraç. Els canells no han de descansar en el teclat en escriure.
4. Posició de la pantalla El monitor ha d’estar per sota de l’alçada dels ulls. O la part superior del monitor a l’alçada dels nostres ulls. Quan utilitzem un mòbil ho hauríem de situar a una distància no inferior a 30-35 cm i en el cas d'una tauleta tàctil aproximadament 40 cm. Si es tracta d'una pantalla d'ordinador utilitzarem una distància de 50-70 cm depenent de les dimensions del monitor i sempre situarem l'extrem superior del monitor a l'alçada dels ulls, ja que aconseguim més confort en mirar la pantalla lleugerament cap avall (uns 15-20º).
5. Parpelleig Per evitar els símptomes provocats per l'ull sec hem de tenir en compte una sèrie de recomanacions. Forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls uns 20 segons de tant en tant. Per a això és un bon recurs posar algun objecte a l'àrea de treball que ens recordi, cada vegada que ho vegem, que cal humectar els ulls.
Segons el Col·legi Oficial d'Òptics i Optometristes de Catalunya, passar moltes hores davant d’una pantalla pot provocar moltes molèsties, generalment temporals. Les més freqüents són: fatiga visual (49 %), sequedat (27%), picor (24%), visió borrosa (20%), envermelliment (10%), llagrime ig (9%) o visió doble (2%). La majoria de la població passa mirant una pantalla més temps del que seria recomanable, unes dues hores al dia com a màxim. Molt lluny de les 10 hores i mitja que passen els menors de 30 anys, de les 9,3 en per sones entre 31 i 45 anys, de les 8,3 en persones de 46 a 60 anys i fins i tot de les 3,8 en persones més grans de 60 anys.
FONT: Col·legi Oficial d'Òptics i Optometreistes de Catalunya / Visió i Pantalles (web de la campanya)