2014, l'any del consum de vídeo multidispositiu i la consolidació del comerç electrònic

Els espanyols estan al capdavant d'Europa en l'ús de smartphones i smartTV, segons un estudi elaborat per Telefónica

21.01.2015

Segons el darrer informe "La Societat de la Informació a Espanya", editat per Fundación Telefónica, l'any 2014 ha estat l'any del consum de vídeo multidispositiu i la consolidació del comerç electrònic i, a més, assenyala la societat espanyola com la més "connectada" d'Europa: 8 de cada 10 mòbils són smartphones i el 78% dels internautes són usuaris intensius). De cara el 2015, l'estudi preveu un creixement en la venda de 'wearables' i en la importància de la privacitat en les comunicacions.

Redacció TINET. L'informe, presentat aquest 21 de gener, s'ha convertit en una referència per a la societat espanyola perquè, a més de mostrar la situació actual i els indicadors més representatius del comportament dels usuaris en la seva vida digital, torna a exposar les tendències emergents que durant els propers anys tindran un gran impacte en la societat.



 

Connectivitat

Segons l'informe de 2014, les tendències "futures" que es presentaven en informes anteriors s'han consolidat i intensificat, produint avenços molt significatius en la vida digital dels ciutadans. Així, ja són 26.250.000 d'espanyols els que accedeixen regularment a Internet, 1,45 milions més que el 2013.

D'ells, 20,6 milions es connecten diàriament, és a dir, el 78 per cent del total viuen connectats. I per primera vegada, el 50 per cent de la gent gran, entre 55 i 64 anys, són usuaris intensius que accedeixen diàriament a internet sent la franja d'edat que més va créixer l'any passat (8,6 punts percentuals).

La Banda Ampla Mòbil continua sent la tecnologia clau en l'avanç de la Societat de la Informació. L'accés a Internet es fa cada vegada més mòbil, els terminals mòbils continuen guanyant quota de mercat respecte al dispositiu fix i els serveis són cada vegada més utilitzats en mobilitat. En 2014, 21.440.000 d'espanyols han accedit a Internet en mobilitat, 4 milions més que el 2013.

Per primera vegada, en el segon trimestre del 2014, la facturació de la BAM va superar a la de la Banda Ampla fixa, reflectint l'auge de l'accés a internet en mobilitat.

En termes percentuals, la fibra òptica és la tecnologia d'accés que més ha crescut. Entre agost de 2013 i agost de 2014, el nombre d'accessos FTTH han augmentat un 127 per cent fins a arribar als 1,1 milions i ja representen més del 10 per cent de la quota de mercat.

Missatgeria instantània i xarxes socials

El servei estrella segueix sent la missatgeria instantània. El seu ús ha crescut un 206% en els últims dos anys fins a arribar al 78 per cent de la població amb telèfon mòbil. Ja pràcticament iguala la trucada al mòbil (utilitzada pel 82 per cent) com a mitjà de comunicació amb familiars i amics. El missatge instantani, el missatge a una xarxa social i la comunicació en persona són els tres canals preferits per a la comunicació amb persones de l'entorn.

Els dispositius mòbils amb connexió a Internet segueixen a l'alçaL'ús de les xarxes socials ha augmentat tres punts fins al 67,1 per cent. La franja d'edat en què més augmenta el percentatge d'internautes que accedeixen a les xarxes socials és la compresa entre 45 i 54 anys, que ha passat del 43,5 el 2013 al 52,3 per cent en 2014. Els que més accedeixen a les xarxes socials (91,3 per cent) són els internautes entre els 16 i 24 anys, encara que per primera vegada el percentatge ha caigut 3,3 punts en relació a 2013.

Dispositius

L'aposta per l'accés en mobilitat ha fet d'Espanya el líder europeu de penetració del smartphone. Ni més ni menys que 4 de cada 5 telèfons mòbils a Espanya són intel·ligents. En només dos anys, han passat de representar el 63 al 81 per cent dels telèfons mòbils a Espanya. Això no ha de fer ombra al important creixement del 68 per cent de la venda de tauletes tàctils a 2014.

I és que els espanyols fan un ús exhaustiu tant de les tauletes tàctils com dels telèfons intel·ligents, com ho prova l'alt nombre de descàrregues d'aplicacions per a ambdós dispositius. A Espanya hi ha 23 milions d'usuaris actius d'apps que realitzen 3,8 milions de descàrregues diàries d'aplicacions. De mitjana, cada usuari de smartphone té instal·lades 39 aplicacions, per 33 dels usuaris de tauletes.

El dispositiu utilitzat marca una tendència cap a que l'ús de l'ordinador està més vinculat a raons professionals, el smartphone s'usa per a la comunicació i la tauleta per a una finalitat més general.

Ús d'internet: com i per a què

Un total de 14,9 milions de persones han realitzat alguna compra a través d'internet el 2014, dels quals 1,9 milions ho van fer per primera vegada l'any passat. Una de cada tres visites a botigues online es produeix amb dispositius en mobilitat. El comerç electrònic puja un 29,2% respecte a un any abans, mentre les vendes en línia espanyoles a l'exterior augmenten un 44,6%.

La ubiqüitat i geolocalització del terminal mòbil està produint una convergència amb les xarxes socials i el 74 per cent dels compradors en línia confien en les xarxes socials a l'hora de realitzar compres.

La digitalització de la vida del ciutadà continua imparable. El major creixement s'està produint en l'accés a la xarxa per motius d'oci, sobretot entre els majors de 45 anys, si bé tant les raons professionals com la comunicació amb familiars i / o amics completen les raons de l'ús digital.

El gran creixement de l'oci s'explica pel consum de vídeo i pel fet que els usuaris utilitzen el telèfon intel·ligent i la tablet per accedir a continguts des de qualsevol lloc. Tan és així, que Espanya s'ha situat en el lideratge europeu en l'accés a internet multiplataforma, amb un 66 per cent, per sobre fins i tot dels Estats Units.

El consum de vídeo és un dels grans catalitzadors de l'accés a internet i s'ha consolidat la tendència de la demanda de serveis de vídeo multidispositiu acord amb la major llibertat demandada per l'usuari. Així, entre els més joves (entre 14 i 19 anys), el mitjà més utilitzat per accedir al contingut multimèdia és ja el vídeo sota demanda gratis amb una utilització per sobre del 90 per cent, mentre que tan sols el 73 per cent fa servir la televisió en obert i més d'un de cada quatre accedeix a la televisió en diferit.

Un dels aspectes més valorats pels usuaris és la possibilitat de triar el moment que s'accedeix als continguts. Tant per als usuaris de pagament com en obert, la modalitat més utilitzada per accedir en diferit és la funció de descàrregues / streaming, amb una quota del 73 i 75 per cent respectivament. Les pel·lícules i les sèries són els continguts més comuns.

Les àmplies possibilitats de consum d'oci a la llar s'han disparat per la renovació dels televisors a les llars espanyoles, on el 70,2 per cent ja disposen d'aparells d'alta definició i el 28,7 per cent de Smart TV que implica la possibilitat de connexió a internet. De fet, Espanya s'ha convertit en un dels països amb major grau de penetració de la Smart TV, per sobre d'Alemanya (20%), Regne Unit (17%) i els EUA (16%), després d'augmentar un 34 per cent l'any passat.

En educació reglada, Espanya s'ha situat al capdavant d'Europa en la introducció de les TIC a l'aula com a mostra els millors ràtios de nombre d'estudiants de primària per ordinador portàtil connectat (5 a Espanya enfront de 20 com a mitjana europea) i nombre de pissarres digitals per alumne de primària (43 enfront de 111). Així mateix, Espanya és líder europeu en l'oferta de cursos online massius i oberts (MOOC).

Les administracions també han estat protagonistes de la digitalització de la vida del ciutadà, amb el qual han interactuat d'una forma més ràpida i eficaç. Així, el nombre de notificacions electròniques enviades a ciutadans i empreses ha passat de 10,1 milions en 2013-50.000.000 al maig de l'any passat. De tal manera que el 76,5 per cent dels tràmits realitzats per l'Administració General de l'Estat han estat per via electrònica que ha calculat uns estalvis per a ciutadans i empreses el 2012 i 2103 de 31.000 milions d'euros.

Els tràmits administratius ja només són un dels motius de la comunicació entre ciutadans i Administració on les xarxes socials han adquirit un gran protagonisme. En 2014, el 49 per cent dels ciutadans entre 16 i 74 anys interactuava amb les autoritats públiques a través de la Xarxa anticipant l'objectiu del 50 per cent fixat per al 2015 a l'Agenda Digital Europea.

Actualment, 548 milions de persones tenen el castellà com a idioma d'ús i a internet ocupa la tercera posició amb un 7,8% d'usuaris comunicant-se amb aquesta llengua. No obstant això, és el segon idioma més utilitzat en xarxes socials, incloent en ciutats com Londres i Nova York el que reflecteix el potencial de creixement i el seu important impacte econòmic.

Tendències futures que ja són presents

La interconnexió i el núvolEncriptació, Big Data, el vehicle intel·ligent i l'impuls de noves generacions de M2M (comunicacions màquina a màquina) resumeixen les tendències futures de la vida digital que ja són presents en la nostra societat. La preocupació per la privacitat ha passat a ocupar un lloc central en l'opinió pública i la resposta ha estat la introducció accelerada de la encriptació a les principals webs que generen trànsit a internet. Així, s'estima que a l'octubre de 2014, entre el 38 i el 50 per cent del trànsit a internet es troba xifrat enfront del 10 per cent d'un any abans, amb un creixement del 3 per cent mensual.

Les tècniques de Big Data que permeten gestionar gran quantitat de dades tant estructurats com no estructurats en temps real s'han convertit en pilar fonamental de nous models de negoci impulsats pel desenvolupament tecnològic d'una nova generació de M2M. Aquesta nova generació es caracteritza per la connexió d'un nombre ingent de dispositius i una major autonomia dels dispositius connectats, amb la consegüent reducció de costos d'operació. Les smartcities i el comerç local són dos dels àmbits d'activitat on més clarament s'estan apreciant les noves tendències. El desplegament de tecnologies M2M creixerà fortament en els propers anys superant barreres de costos i connectivitat.

L'automòbil és l'espai preferit pels usuaris per al futur accés a internet amb un 57 per cent, per davant de les ulleres (42%), el rellotge (39%) i la nevera (36%). S'estima que el 2020 el 90 per cent del parc de vehicles disposarà de capacitats de connectivitat orientades a millorar l'experiència del viatge, la conducció i seguretat i la gestió del propi vehicle.