10 consells per a tenir cura de la vostra identitat digital

04.11.2014


El rastre que de vosaltres hi ha Internet construeix la vostra identitat digital. Sabeu com tenir-ne cura? No ser a Internet és gairebé impossible, però podem controlar com apareixem? Us proposem uns senzills consells per aconseguir tenir control sobre la vostra imatge i reputació a Internet en  tot allò que depèn de vosaltres.

Montse Jaraba/TINET
La identitat digital defineix com ens veuen els altres a partir del rastre que deixem a la Xarxa. Això és conseqüència de la interacció que tenim a Internet amb altres persones: comentaris a pàgines web, a blogs, a les xarxes socials... i els continguts que sobre nosaltres hi ha a Internet, ja sigui perquè els hem incorporat nosaltres directament, o bé ho perquè ho han fet d'altres: a les xarxes socials,  informacions públiques, pàgines web, àlbums de fotografies...

D'aquesta descripció del concepte d'identitat digital es desprèn que -amb o sense la nostra participació directa- a Internet és possible trobar el nostre rastre i, per tant, es genera una identitat digital. Eludir-la és pràcticament impossible (i no sempre necessari o positiu). Segurament, el més indicat seria tenir-ne el control. És a dir, que la identitat digital que hi ha a Internet s'ajusti, fins allà on sigui possible, a allò que volem mostrar a la resta del món sobre nosaltres mateixos. Això passa per ser conscients de les conseqüències de cadascun dels nostres actes a la Xarxa i perquè triem molt bé què volem i què no volem que sigui del domini públic sobre nosaltres. És evident que l'activitat dels altres no podem controlar-la, i que hi haurà referències a nosaltres sense que hi puguem intervenir. Sobre això hem de tenir clar que no podem evitar alguns comportaments (que pengin fotografies, que realitzin comentaris.. ) però sí que podem actuar i la llei ens empara quan això es fa sense el nostre consentiment i en determinades circumstàncies.

Centrem-nos d'entrada, però, en tot allò que depèn de nosaltres. Allò que configura la nostra identitat digital i que és conseqüència dels nostres propis actes. Ens referim a la presència a les Xarxes Socials, la difusió de la pròpia imatge i la intervenció en blogs, webs o perfils d'altres persones. Us proposem 10 senzills consells que us poden ser d'utilitat:

  1. A les xarxes socials com Facebook,  el més adient seria restringir la privacitat per tal que allò que publiqueu de contingut personal només sigui visible per a les amistats. Hem de tenir present, però, que els vostres contactes poden compartir al seu torn allò que veuen del vostre mur, i aleshores, les vostres publicacions deixen de ser "restringides" a les amistats. En conclusió, si no voleu que alguna informació o imatge estigui a l'abast de tothom, és preferible no publicar-la a una xarxa social, perquè podria acabant ser del domini públic per molt que mireu de restringir la seva difusió. Si voleu fer arribar fotografies personals a algú, el millor camí no és una xarxa social, sinó fer-ho directament i només a aquella persona.
     
  2. Si voleu evitar problemes amb allò que publiqueu Facebook, a més de tenir en compte el que us hem explicat, és ben clar que en cap cas heu d'afegir com amistats persones que no coneixeu. Tingueu en compte que tothom que agregueu podrà veure allò que publiqueu: textos, imatges i dades. Per tant, també podran compartir-ho, manipular-ho i fer-ne una difusió massiva.
     
  3. Recordeu que davant d'un mal ús per part d'altres en què es pot veure compromesa la vostra reputació, des de la mateixa plataforma de Facebook podeu:
  • Deixar de ser ‘amic’
  • Restringir la informació a certs contactes creant una llista de restriccions.
  • Bloquejar usuaris, sol·licituds, etc.
  • Denunciar continguts, així com perfils o pàgines fent servir les eines que per aquesta finalitat posa a l’abast Facebook en els següents casos:
  1. Es tracta d’un perfil fals/suplantació
  2. Hi ha fotografies, vídeos, o altre contingut sense permís
  3. Hi ha contingut ofensiu
     
  4. Penseu-hi dos cops abans de publicar informació de caire privat. Reflexioneu si d'aquí a un temps us agradarà que aquesta informació segueixi a la Xarxa, perquè molt probablement la trobareu.
     
  5. Minimitzeu, fins a on sigui possible, l'ús indiscriminat de les etiquetes de Facebook, activant l'opció que demana la vostra autorització abans de ser etiquetats. La trobareu a l'apartat de configuració de Facebook. 
     
  6. Utilitzeu un llenguatge educat i considerat. Un mal moment pot portar-vos a fer un comentari desafortunat que ja no podreu esborrar i que quedarà associat al vostre perfil.
     
  7. Sigueu curosos amb les dades sensibles. Les dades personals han de ser privades, no les compartiu a una xarxa social, ni a blogs o pàgines web, tret que tingueu algun interès concret per a fer-ho.
     
  8. Si publiqueu fotografies on surten altres persones,  demaneu el seu consentiment. També els altres us han de demanar permís per a publicar una fotografia on apareixeu.
     
  9. Si teniu webcam, no us mostreu en situacions compromeses, i no exposeu la vostra intimitat. Qualsevol imatge enregistrada en un altre ordinador ja està fora del vostre control i pot ser difosa per qui la té, ja sigui per mala fe o per error.
     
  10. Tingueu present, per últim, que esborrar-se de les xarxes socials no és difícil. Podeu donar-vos de baixa, però la informació seguirà a Internet. Desaparèixer d’Internet és MOLT complicat.