El sabadellenc Jordi Diu s'endú el 25è Premi TINET

El nom del guanyador s'ha donat a conèixer en la gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2021-2022

23.05.2022

Jordi DiuEls Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2021-22 ja tenen guanyadors. Pel que fa al veredicte del 25è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 274 treballs presentats, el jurat ha concedit el premi al relat de Jordi Diu Rubio, de Sabadell (Vallès Occidental), que porta per títol Les filles de la nit. Segons el jurat, el seu relat és "un dels més sòlids d’aquesta convocatòria, on les imatges tenen molta força. Hi ha molta feina en el llenguatge i el ritme és molt atractiu. És suggestiu i bell.". La diputada de la Diputació de Tarragona Sílvia Puerto va ser l'encarregada de lliurar la Musa de Bronze al guanyador.

El 32è premi Pin i Soler de novel·la, que ha rebut 148 propostes en aquesta convocatòria, ha estat per a l’escriptor Manel Castromil Pérez, del Figaró, per l’obra Amor. El jurat del 22è premi-beca de traducció Vidal Alcover ha acordat concedir el premi, d'entre els 12 presentats en la present edició, al projecte Tot Ubú (Ubú rei, Ubú cornut, Ubú encadenat, Els almanacs del Pare Ubú i Ubú al turó), d’Alfred Jarry, en traducció de Marina Laboreo Roig.

A més dels tres guardons habituals, aquesta 32a edició del Premis Literaris Ciutat de Tarragona han concedit per primer cop el Premi Montserrat Abelló a la trajectòria en el camp de la traducció, amb la voluntat d’afiançar l’aposta del cartell tarragoní per la importància de la traducció literària. En aquesta primera ocasió, i de manera simbòlica, el premi reconeix la trajectòria de Joaquim Mallafrè i Gavaldà, en coincidir el seu 80è aniversari, el 40è de la seva traducció més ambiciosa, l’Ulisses, de James Joyce, i el centenari de la primera edició d’aquesta obra magna de la literatura universal.

L’organització s'ha mostrat molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Entre les raons aportades pels participants a través de les enquestes posteriors a la seva participació destaquen la història i la reputació dels premis tarragonins, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció. El jurat de tots tres premis també ha manifestat que hi hagut debat, però també que els guanyadors de cada premi ho han estat per unanimitat o per àmplia majoria.

Altres mencions dins del 25è Premi de narrativa curta per Internet TINET

El jurat del Premi TINET, integrat per Teresa Colom, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Llucia Ramis, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha acordat també fer una menció especial a l’obra presentada amb el títol Sang sobre blau, de Caroline Mowatt, de Girona (Gironès) per tenir "una narració ben conduïda i amb una tensió literària interessant. És força incòmode i inquietant, generant una atmosfera molt asfixiant i estranya."

A més a més, el jurat ha acordat seleccionar els altres 13 contes següents perquè siguin publicats junt amb el guanyador i la menció especial (ordenació alfabètica):

 • A trenc d’alba, de Sílvia Baraldés Val, de Collbató (Baix Llobregat)
 • Arrels, de Rosa Maria Gurrera Martínez, de Barcelona (Barcelonès)
 • Damnatge, de Joan Guasch Torné, de Valls (Alt Camp)
 • Eclipsi, d’Àngels Castelló Martínez, de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès)
 • El silenci de Frankenstein, d’Henrik Hernández-Villaescusa Hirsch, de Cambrils (Baix Camp)
 • El tetràedre, de Josep Maria Prió Peralba, de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental)
 • Fum, fum, fum, d’Ismael Calvet Valentín, de Masquefa (L’Anoia)
 • La jungla dels autors inèdits, de Lluís Planellas Giné, de Barcelona (Barcelonès)
 • La vigilant, de Jordi Prenafeta i Pàmpols, de Lleida (Segrià)
 • Present des de l’absència, de Montse Toledo Mariné, de Reus (Baix Camp)
 • Pronòstic mínim, de Miquel Pascal Pujadas, d’Olot (Garrotxa)
 • Rosa a l’empresa de mans, de Pol Borrell Falcó, de Rubí (Vallès Occidental)
 • Usos de la màquina del temps, de Jesús Pacheco Julià, de Sant Celoni (Vallès Oriental)

Foto final del lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2021-2022

Sobre la gala de lliurament

El Teatre Metropol ha estat l'escenari del lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2021-22, que han arribat en aquesta edició a les 32 convocatòries. Any rere any, l'acte d'entrega dels Premis ha servit per commemorar celebracions referides a escriptors que han donat veu a la ciutat o al seu entorn. Enguany, la gala va girar al voltant de la figura de Joaquim Mallafrè, primer guardonat amb el premi a la trajectòria en el camp de la traducció. L’acte, retransmès en directe per Tac 12 i conduït per David Bagés, ha comptat amb la direcció de Ramón Simó, la intervenció de Màrius Serra, les interpretacions de Guillem Albasanz i Eduard Serra i la música de Gerard Marsal. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha presidit la gala, acompanyat de la regidora de Cultura, Inés Solé.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez, el canal de TV TAC 12, el digital cultural Núvol i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres. 

Guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2021-2022