Algú està enviant missatges des de la teva adreça de correu?

Si et retornen missatges que aparentment provenen del teu compte o reps respostes a missatges que tu no has enviat, és possible que hagis estat víctima d'un atac de suplantació d'identitat. Aquesta pràctica consisteix a falsificar l'adreça de resposta del correu sortint per tal d'ocultar al veritable remitent.
 
En enviar una carta per correu, el remitent normalment escriu en el sobre la seva adreça perquè el destinatari pugui identificar-lo i perquè, en cas de produir-se algun problema, l'oficina de correus pugui retornar-li la carta. Tot i això, res impedeix que el vertader remitent, enlloc de posar la seva veritable adreça, posi el teu nom i la teva adreça al sobre. Exactament el mateix passa amb el correu electrònic. Quan un servidor envia un e-mail, sempre s'especifica el remitent en el camp corresponent, no obstant això, és fàcil falsificar aquesta informació. Si algú es fa passar per tu i posa la teva adreça en un missatge i es produeix algun problema amb l'enviament, el missatge et serà retornat a tu encara que no siguis el veritable remitent del mateix.
 
En el cas que rebis una resposta a un missatge que no s'ha enviat des de la teva adreça, podria ser perquè:

  • El missatge era fraudulent, algú altre ha enviat el missatge i ha posat la teva adreça com si fos el remitent. El remitent real es va fer passar per tu, segurament amb alguna finalitat il·lícita.
  • O bé, el remitent va posar la teva adreça com l'adreça de resposta perquè les contestacions s'enviessin al teu compte. El remitent real no va amagar la seva identitat.

Això no implica que algú hagi entrat al teu compte, però si tens suspites que és així pots canviar la teva contrasenya de TINET ara mateix: https://www.tinet.cat/portal/changepasswordshowform.do.
 

ET RETORNEN MISSATGES QUE TU NO HAS ENVIAT?

Molts generadors de correu brossa utilitzen aplicacions informàtiques que fan servir paraules corrents (alopez, rovira...) per generar llistes aleatòries d'adreces de correu electrònic amb dominis habituals (@gmail.com, @tinet.cat, @hotmail.es...). Aquestes llistes els serveixen per realitzar enviaments massius d'spam, pràctica que s'anomena "dictionary spamming" (correu brossa de diccionari). Moltes de les adreces que es generen aleatòriament amb "dictionary spamming" no són vàlides. Si un emissor d'spam suplanta la teva identitat d'email per enviar correu brossa amb "dictionary spamming", és probable que rebis informes d'error en el lliurament com si fossin respostes a missatges enviats per tu. Ja que aquests missatges no són enviats des dels servidors de TINET, no podem evitar que aquests usuaris suplantin la identitat de la teva adreça per enviar spam.
 

EN CAS DE FRAU

Si creus que has estat víctima d'un frau a partir de la suplantació de la teva identitat o d'una altra persona, et recomanem que et dirigeixis a la policia per denunciar-ho: www.gencat.cat/mossos