Windows 10 ja és aquí... i tens un any per baixar-lo gratis!

La darrera versió del sistema operatiu de Microsoft està disponible per als usuaris que comptaven ja amb Windows 7, 8 o 8.1

29.07.2015

Windows 10 ha començat a arribar aquesta passada matinada a ordinadors i tauletes d'usuaris que ja tenien als seus dispositius les darreres versions amb les seves corresponents actualitzacions i havien demanat descarregar-se la nova. En les properes hores i de manera progressiva - en funció de la demanda de descàrregues - tothom podrà fer-se amb el darrer flamant producte de Microsoft. Aquest estarà operatiu per a ordinadors i tauletes  i s'espera que al llarg de l'any estigui disponible per als mòbils.

La companyia està oferint una actualització gratuïta de Windows 10 per als usuaris que ja fan servir les versions anteriors, concretament, Windows 7, 8, o 8.1. Amb aquesta estratègia, la multinacional sembla voler rectificar errors del passat i assegurar-se que la gran majoria d'usuaris disposaran de la darrera actualització del sistema operatiu de Microsoft i, a més, original.

No es tracta d'un gest de generositat desinteressada. A la companyia no li fa cap gràcia deixar pel camí usuaris amb sistemes obsolets, o no originals que no fan més que generar problemes i perjudicar la pròpia imatge. A més, Microsoft aconsegueix de la nit al dia un nou client al qual podrà vendre les darreres versions de programari de pagament com Office 365, onedrive i Outlook.com. Passat el primer any d'instal·lació gratuïta del sistema operatiu, caldrà pagar per obtenir-lo.

Com puc obtenir-lo?

Primer cal que reserveu la vostra actualització gratuïta. Aneu a l'apartat descarregar Windows 10 amb el dispositiu i rebreu una notificació quan estigui disponible per a ser descarregat. Podeu cancel·lar la reserva en qualsevol moment. Per fer tot això heu de:

  1.      Fer clic a la petita icona de Windows situat a l'extrem dret de la barra de tasques per a començar.
  2.      Fer clic a "Reserva d'actualització gratuïta" a la finestra d'aplicació.
  3.      Escriure el vostre correu electrònic si voleu confirmació de la reserva.

Windows ha habilitat diferents espais explicatius i d'ajuda per a guiar-vos i saber com actualitzar i fer-vos amb el seu darrer producte.

Però, què té de nou i millor Windows 10?

Windows s'ha saltat en la numeració dels seus sistemes operatius la novena edició i hem passat del 8 al 10. No és capriciós. Les crítiques i queixes cap a la que fins ara havia estat darrera versió de Microsoft van fer pensar a la companyia que era preferible distanciar-se una mica i anar a buscar un número rodó i atractiu que no faci pensar en els problemes del Windows 8. Així les coses, la nova versió té molt de Windows 7 , tot i que visualment i la manera d'interactuar amb l'usuari s'acosta més a Windows 8. Aquestes són algunes característiques:

Torna el menú d'Inici

Amb Windows 10 torna el botó d'Inici d'anteriors versions, que molts han enyorat insistentment en la seva predecessora. Permet localitzar la llista de programes, documents, arxius més usats o  l'accés directe als programes instal·lats. Ara, a més, es pot personalitzar i afegir apps i altres serveis. A més, Windows 10 arrenca i s'apaga més ràpidament.

Cortana, l'assistent personal

Associat al botó d'inici us apareixerà l'assistent personal Cortana, que s'integra a totes les funcions de Windows. Teclejant (o bé per veu quan el dispositiu ho permeti)  podreu cercar documents, fitxers, informació...També us pot recordar tasques o aconsellar accions.  A més podrà sincronitzar-se amb un smartphone amb Windows 10 (quan estigui disponible) per a demanar que faci tasques o cerques a l'ordinador, per exemple.

 

Adéu Explorer, Hola Microsoft Edge

Microsoft diu adéu al seu clàssic ( i darrerament força desprestigiat) Internet Explorer. El nou navegador es diu Microsoft Edge. Entre les novetats que presenta, hi ha la capacitat d'interactuar més i millor amb les pàgines web: afegir comentaris, dibuixos, retalls a una pàgina i compartir-la amb els contactes de manera immediata. L'assistent Cortana s'integra al nou navegador i ofereix recomanacions i avisos, per exemple, quan s'actualitza alguna pàgina que tingueu seleccionada com a favorita. A més compta amb una característica de "lectura" per a llegir de manera més senzilla els textos de les pàgines web.

Altres novetats:

  • Office s'integra a Windows 10. A més s'habilitaran apps independents de Word, Excel i PowerPoint per a poder editar tots aquests tipus de documents a tots els dispositius amb Windows 10.
  • One Note i el gestor de correu Outlook també s'actualitzaran.
  • La nova app de Xbox a Windows 10  oferirà Xbox Live als usuaris de PC de forma gratuïta.
  • Windows Hello és una nova eina que dona la benvinguda en engegar l'ordinador i permet identificar l'usuari sense necessitat de contrasenyes gràcies a reconeixement facial, ull, o l'empremta dactilar.
  • Windows Continuum fa possible adaptar la interfície del dispositiu i adaptar-la a l'ús que vols. Per exemple, en un ordinador híbrid que permet usar ratolí i teclat, o bé pantalla tàctil, podeu passar d'un a l'altre de manera fluïda i ràpida.
  • La botiga de Windows es renova completament i serà la mateixa per a tots els dispositius (com fa android, per exemple). Totes les apps i programes del sistema (fotos, vídeos, música, temps...) han vist una completa remodelació.