Voluntaris que pateixen fibromiàlgia provaran la nova aplicació creada a la URV

Es busquen voluntaris d'entre 14 i 24 anys que pateixin fibromiàlgia o dolor crònic per avaluar l'efectivitat de l'aplicació Fibroline crada pel grup de recerca ALGOS de la URV

11.02.2015

Per tal de conèixer la seva eficàcia, els creadors de l'aplicació Fibroline, impulsen un assaig clínic pel qual necessiten voluntaris d'entre 14 i 24 anys que tinguin diagnosticada la patologia. L'aplicació -nascuda arran del treball del grup de recerca ALGOS de la URV- realitza un seguiment del pacient, la intensitat del dolor o el seu estat d'ànim, sota la tutela d'un clínic. També ofereix recursos sobre la patologia, tècniques de relaxació, d'exercici físic o recordatoris per controlar la medicació. L'objectiu és aconseguir millorar la qualitat de vida dels pacients.

Redacció TINET/ ACN Després de diversos anys de treball i d'haver testat la viabilitat de l'aplicació, el grup impulsa ara un assaig clínic per a persones diagnosticades de dolor crònic o fibromiàlgia. L'estudi tindrà una durada d'unes nou setmanes i busca una trentena de persones voluntàries d'entre 14 i 24 anys d'arreu de l'Estat.

La creació d'aquesta aplicació per a adolescents i joves amb fibromiàlgia o dolor crònic pretén cobrir les necessitats d'un col·lectiu que, sovint, no està ben diagnosticat o prou ben atès, segons els seus creadors. De fet, alguns estudis apunten que la prevalença del dolor crònic entre aquests col·lectius ronda el 30%, mentre que la de la fibromiàlgia podria oscil·lar entre un 4 i un 6%.

Una aplicació que complementa l'atenció mèdica

Fibroline es planteja com un "complement" de l'atenció mèdica, ja que malgrat que no és presencial, un clínic o investigador realitzarà un seguiment permanent del pacient a través de l'ordinador. L'objectiu del sistema és poder millorar la qualitat de vida dels pacients i, també, la dels seus familiars.

Un cop s'avaluï l'eficàcia de Fibroline, el sistema es podria estendre a tots els pacients de fibromiàlgia i, també, emprar-lo per al tractament d'altres patologies, segons ha explicat l'enginyer informàtic encarregat de desenvolupar l'aplicatiu, Roman Roset. El grup ALGOS treballa des de l'any 2009 en aquesta línia de recerca i, de fet, l'aplicació Fibroline ja ha rebut el Premi Jove Talent Impulsa 2014 de la Fundació Príncep de Girona.

L'aplicació de moment només està disponible per al sistema operatiu iOS d'Apple -més endavant es preveu adaptar-la a Android- i ofereix un ampli ventall de recursos als pacients. D'una banda, proporciona material audiovisual i textos amb contingut informatiu sobre la patologia i, de l'altra, proposa tècniques de relaxació i d'exercicis, recordatoris de medicació, així com la possibilitat que el participant manifesti quin és el grau de dolor que sent, quin és el seu estat d'ànim o com ha dormit.