Un total de 224 obres opten enguany al Premi TINET de narrativa curta

El TINET de narrativa torna a ser el més concorregut de les diferents categories del cartell de Premis Literaris Ciutat de Tarragona

26.01.2016

Un total de 224 obres opten enguany a fer-se amb el Premi TINET de narrativa curta, en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2015-2016 que convoquen l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i que compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Els guardons es lliuraran en un acte previst pel dia 7 de maig al Teatre Metropol de Tarragona.

Redacció TINET / Ajuntament de Tarragona. Un cop tancat el termini de presentació de treballs als Premis Literaris Ciutat de Tarragona en l’edició actual, 2015-2016, s'han donat a conèixer el nombre d'obres presentades en cadascuna de les tres categories. En concret al Premi de Novel·la Pin i Soler hi opten 82 treballs, al de traducció Vidal Alcover s'hi han presentat 20, i al Premi de narrativa curta TINET, un total de 224. 

El premi TINET que té una dotació de 1.000 euros i l'autor guanyador rebrà la Musa de bronze de Tarragona. Cossetània Edicions editarà l’obra guardonada en un llibre que també inclourà altres obres presentades al premi seleccionades pel jurat (fins a un màxim de 14 relats). D’altra banda, la Diputació de Tarragona publicarà aquest mateix recull al web de TINET, en format digital.

En línies generals, segueix la tendència establerta a partir de la implantació del nou cartell i model organitzatiu, ara fa cinc anys. Tot i que enguany la xifra de relats presentats tant a Tinet com al Pin i Soler ha estat sensiblement inferior als darrers anys (hi van optar 305 i 116 obres respectivament l'edició anterior), els organitzadors valoren el fet que s'havia assolit nivells màxims en anteriors edicions. Amb tot, els Premis de Tarragona segueixen estant per damunt de la mitjana en participació, de la resta de Premis de Catalunya. D’altra banda, pel que fa als treballs presentats del Vidal Alcover, enguany supera la dels dos anys anteriors, que era la millor absoluta i es converteix en la més alta de totes les convocatòries.

D’aquesta manera, el premi Tinet de narrativa breu continua sent un premi molt participatiu, que dóna cabuda sobretot a autors novells.  El premi Pin i Soler es manté com el premi de novel·la en català amb més participants i el premi Vidal Alcover es consolida com el premi de traducció en català de referència.

En tots tres premis es detecta que els participants provenen dels diferents territoris de parla catalana.Un 22,70% procedeixen del Camp de Tarragona (l’any passat, un 17,50%) i un 3,99% de les Terres de l’Ebre (l’any passat, un 3,86%). A ressaltar que, enguany, a més de Catalunya, País Valencià i Illes Balears, també hi ha participants de la Catalunya Nord; així com també de fora de l’àmbit lingüístic català (França, Txèquia, Suècia, Canadà i Xina).

En relació al premi de traducció, també cal fer esment a la diversitat de propostes. Per llengües, hi ha propostes procedents del francès (6) l’anglès (5), el rus (2), el xinès (2), l’alemany, el suec, l’italià, el grec modern, l’àrab clàssic i el japonès (amb un projecte de cada una d’aquestes darreres llengües). Per èpoques, la majoria són dels segles XIX (7) i XX (7); la resta pertanyen a altres èpoques: des de l’edat mitjana al segle XVIII. Quant a gèneres, hi ha, com sol passar, una notable diversitat. En concret: novel·les (7), poesia (6), narrativa breu (3), assaig (2), epistolaris (1) i teatre (1).

A partir d’aquest moment, els lectors que fan la preselecció de les obres i els membres dels jurats començaran a treballar per tal que en el proper mes de maig es puguin donar a conèixer els tres veredictes. L’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona corresponent a la present edició tindrà lloc el proper 7 de maig, al Teatre Metropol.

Els premis literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joieria Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle.