TINET 20 anys: celebrem amb vosaltres dues dècades d'Internet

21.04.2015

Aquest 2015 es compleixen 20 anys de les primeres connexions d'Internet a casa nostra. TINET les va fer possible l'any 1995, coincidint amb el seu naixement com a xarxa ciutadana. Es tracta d'un aniversari que recorda una fita que volem celebrar: dues dècades d'Internet amb vosaltres. 20 anys de TINET.

El 16 d'octubre de l'any 1995 TINET, la Xarxa Ciutadana, portava per primer cop Internet a les llars de Tarragona. Aquell dia, els primers tinetaires van poder rebre un servei que els permetia connectar a la Xarxa, a través de mòdem i via telefònica. Durant la primavera d'aquell any, van fer-se les primeres passes per a fer possible que les comarques tarragonines fossin pioneres a tenir Internet a tot Europa.

El mes d'abril, tenien lloc les Jornades Univerciutat organitzades per la URV en què es va donar a conèixer als ciutadans i ciutadanes aquesta tecnologia, aleshores desconeguda, innovadora i revolucionària. Es van produir les primeres videoconferències i hi va haver una exposició interactiva al vestíbul del paranimf amb una desena d'ordinadors que donaven connexió a Internet a tots aquells que s'hi acostaven.

La resposta va ser aclaparadora, va donar empenta als impulsors de TINET i va constatar allò que després el temps va confirmar:  l'èxit de la iniciativa d'una Xarxa Ciutadana a través d'Internet, allò que posteriorment s'anomenaria TINET.

Han passat dues dècades i la tecnologia ha evolucionat i ha permès simplificar i generalitzar l'accés a Internet. TINET també ha adaptat la seva funció i -de donar les primeres connexions a Internet- ha passat a convertir-se en proveïdor d'altres serveis, difusor de la societat de la Informació i les TIC, i divulgador de bones pràctiques.

Durant tot aquest temps, 20 anys, hem evolucionat plegats entorn la Xarxa Ciutadana de les comarques de Tarragona. Es tracta d'una fita compartida que també volem celebrar plegats. Per això,  des de TINET, hem organitzat tot un seguit d'actes i esdeveniments que anirem desvetllant i celebrant al llarg dels propers mesos. Com ha passat durant els darrers 20 anys, la vostra participació forma part de la raó de ser del projecte i n'és la raó de continuar existint. Per això, us convidem i us fem partíceps d'aquesta celebració.

En el marc d'aquests actes de celebració us podem avançar una TINETjornada molt especial que recordarà els 20 anys de TINET. Durant els propers mesos, també tindrà lloc un cicle de xerrades i taules rodones, així com diferents sessions i tallers pràctics. A més, l'esperit que va convocar els primers tinetaires entorn la xarxa -i també fora d'ella- ens tornarà a reunir en altres cites que us anirem explicant així que s'acostin les dates.

La participació ciutadana, que va fer possible el naixement de TINET, serà un dels eixos centrals d'aquesta celebració. Us emplacem, doncs, a seguir connectats per a compartir plegats aquest aniversari.