Quan el més segur és desconnectar el mòbil

20.07.2015

En aquest lloc trobareu desenes d'aplicacions, utilitats i informacions relacionades amb els vostres dispositius mòbils per a treure'n profit a la feina, durant el temps de lleure, estudiant...  L'ús del mòbil us pot ser de gran utilitat en moltes ocasions, però encara pot ser més enriquidor saber tancar-lo, especialment quan feu activitats de risc o que requereixen la vostra plena atenció. Hi ha ocasions en què el més segur és, precisament, tenir el mòbil desconnectat.

Montse Jaraba / Redacció TINET. El Servei Català de Trànsit ha posat  en marxa enguany una campanya de conscienciació per a fer front al risc real i comprovat d'utilitzar el mòbil mentre es condueix amb el lema "Vius connectat. Conduint desconnecta" Segons dades corresponents al 2014, gairebé una quarta part de les víctimes mortals d'accidents a la carretera van produir-se per distraccions. En la majoria dels sinistres, els dispositius mòbils van motivar les distraccions. El Servei Català de Trànsit ha establert uns símils per a comprendre la magnitud del risc. Així, la manipulació del mòbil durant la conducció equival en risc de perillositat a circular quadruplicant la taxa dalcohol màxima permesa. Escriure un missatge de text amb el mòbil durant la conducció multiplica per quatre el risc de patir un accident de trànsit. Podeu veure L'anunci de la campanya a Youtube.

No manipuleu el mòbil conduint

Com podeu veure en la imatge anterior, és ben aclaridor (i força impactant) descobrir el temps i la distància que podem conduir el cotxe sense estar mirant la carretera, quan fem diferents accions amb el dispositiu mòbil com ara: desbloquejar-lo, marcar per trucar, o escriure un missatge.

Coincidint amb la campanya, s'ha desenvolupat una aplicació per a mòbils Android que permet als conductors evitar distreure’s amb aquests elements de telefonia mentre condueixen. Aquesta app, de descarrega gratuïta per a Android (Google Play)  i anomenada Conduint pot ser utilitzada per bloquejar i silenciar les notificacions de la telefonia mòbil mentre s’està circulant amb l’objectiu d’augmentar la seguretat viària evitant les desatencions. Després, avisa l’usuari de les trucades efectuades per persones concretes un cop finalitzada la conducció. També es possible generar una resposta automàtica a les trucades i missatges entrants mentre esteu conduint, a través d'un SMS, sempre que siguin contactes de la vostra agenda.

Compte amb les selfies!

La moda de fer-se un fotografia per a penjar-la a les xarxes socials i obtenir el reconeixement dels coneguts ha derivat en alguns casos en situacions d'autèntic perill i risc per la vida, fins el punt que, les autoritats (com les de Rússia) han decidit actuar-hi. Alarmada pel nombre de ciutadans que han mort mentre es prenien selfies amb els seus telèfons, la policia russa ha iniciat una nova campanya anomenada "Selfies Segures".

Les instruccions emeses adverteixen sobre el perill de prendre fotografies sobre les vies del tren, grimpant per sostres o posant amb una arma o un tigre. Per inversemblant que pugui sonar, aquestes van ser les causes de la mort de, com a mínim, 10 ciutadans de Rússia aquest any.

A més, hi va haver un centenar de ferits. La mort més recent va tenir lloc la setmana passada quan una dona va caure d'un pont a Moscou mentre intentava fer-se una autofoto per a penjar-la a les xarxes socials. Una altra jove de nacionalitat russa va morir en disparar-se un tret ella mateixa, mentre intentava fer-se una selfie, simulant que s'apuntava al cap amb una arma de foc real.

A Internet és ben fàcil trobar fotografies que moltes persones s'han fet elles mateixes en situació de risc evident, només amb la intenció de sen penjades i de rebre el reconeixement massiu en forma d'un "m'agrada" a les xarxes socials. L'afany de notorietat d'algunes persones sembla no tenir límit, com la pròpia estupidesa humana. Tristement alguns casos han acabat de manera tràgica. 


Trobareu aquesta i altres imatges a 25 most dangerous selfies ever a Youtube.com

Mirar, parlar i compartir... sense mòbil

Tot sovint no està en joc la pròpia vida en el sentit biològic del terme, però fem un ús inadequat del mòbil que posa en perill alguns aspectes de la pròpia existència: la vida personal i social. La imatge de comensals que ignoren companys de taula per estar consultant correus, missatges i altres elements que tenen a la pantalla del seu mòbil, és massa habitual. Abunden també els turistes que miren més la pantalla del mòbil que els edificis i paisatges que els envolten i que no gaudeixen de la destinació real que els ha portat a fer centenars de quilòmetres. O aquells que pregunten sistemàticament a Google en comptes de fer-ho als passejants  i es perden la possibilitat de fer noves coneixences al lloc que visiten... Els dispositius mòbils són una excel·lent ajuda en el nostre dia a dia i durant les vacances, però el seu ús no hauria d'anar en detriment de la socialització. L'ús indiscriminat del mòbil té altres riscos, encara que no siguin letals.