Llibres electrònics: quins, com i on descarregar-los

01.10.2014

Teniu un lector de llibres electrònics nou i no sabeu què fer? Si us han regalat o heu comprat atrets per les moltes possibilitats d'aquest dispositiu (que les té) un lector de llibres electrònics (e-reader en anglès), el primer que heu de fer no és pas llegir. D'entrada, haureu de conèixer el vostre dispositiu, aprendre com funciona i, després, allò bàsic: incorporar la lectura.

Montse Jaraba/TINET  No us espanteu. La cosa és senzilla i en un moment podreu començar a gaudir del plaer de llegir en el vostre flamant lector de llibres electrònics.
Però... on puc trobar llibres electrònics per poder-los llegir al meu e-reader? Teniu dues opcions per aconseguir llibres de manera legal. Accedir als milers de llibres que no estan subjectes a drets d'autor i que es poden trobar i descarregar lliurement a la xarxa, o bé adquirir-los a través de diferents plataformes i descarregar-los després d'haver fet la corresponent transacció econòmica. En el primer cas seran títols més antics, de la literatura universal, o posats expressament pels seus autors a la lliure disposició dels lectors. En el segon cas us serà molt més senzill trobar el títols més recents.

Llocs web on podeu descarregar llibres de franc al vostre ordinador

Hi ha molts llocs web que permeten accedir als milers d'obres que es poden llegir i/o descarregar lliurement de manera legal perquè no estan subjectes a drets d'autor. Us en proposem uns quants:

Finalment, tot i que es tracta de plataformes eminentment de pagament, en llocs com Amazon i La casa del llibre també podeu trobar un bon grapat de llibres i textos per a la seva descàrrega de franc.

Qualsevol text que arribi al teu ordinador, qualsevol llibre obtingut a través d'alguna altra plataforma, gratuïta o de pagament pot convertir-se a algun dels formats que permeten la seva lectura a través d'un lector de llibres electrònics. Això és així tret que l'obra estigui protegida amb DRM (Digital Rights Management o gestió de drets digitals) un sistema de seguretat que blinda els arxius i que condiciona, limita o impedeix la còpia i distribució lliure de les obres. Hi ha molts programes que permeten la conversió d'arxius, però Calibre és la nostra primera opció i millor recomanació. És lliure i permet un munt d'accions més per a gestionar, organitzar i transferir els textos i lectures als vostres e-readers. Calibre és un programa gratuït i de codi obert que permet gestionar documents, convertir formats, transferir al teu lector i molt més.  Podràs llegir e-books a l'ordinador, organitzar la biblioteca de llibres digitals, sincornitzar amb els dispositius de lectura, convertir als diferents formats per a què els arxius es puguin llegir en qualsevol dispositiu. Accediu a més informació i a la descàrrega directa d'aquest programa dins de l'apartat del programari de TINET.

Llocs i procediments de descàrrega d'e-books de pagament

En algun cas ( l'empresa Amazon i els seus dipositius Kindle) podreu fins i tot descarregar-los des del lector. El més habitual és, però, que navegueu des de l'ordinador, tablet o telèfon mòbil i us descarregueu els llibres a través d'algun lloc web que us presentarà una àmplia oferta a canvi de pagar pel llibre digital, amb un preu més econòmic que si es tractés d'un llibre en paper. La majoria de llocs web us ofereixen les dues possibilitats. Com que es tracta d'obtenir lectura per a gaudir des del nostre e-reader, optarem per la versió digital de l'obra.

En el cas de Kindle, des del propi dispositu (un cop compteu amb registre i un compte bancari associat) podreu descarregar directament els llibres, navegant a través del lector de llibres. Kindle ofereix milers de títols amb un format específic per aquest e-reader i des del dispositiu mateix podeu cercar per idiomes, gèneres... Si no teniu aquest lector i voleu fer la descàrrega des del lloc web d'Amazon, aquesta plataforma us permet descarregar els llibres al vostre ordinador, tablet, telèfon mobil... i llegir-los mijtançant una aplicació gratuïta. Haureu de tenir en compte, però, que els llibres kindle no es poden llegir en altres dispositius e-reader que no siguin aquest. L'apartat d'ajuda de la secció dedicada a aquests lectors us serà de gran utilitat.

Una altra plataforma de venda amb un e-reader propi és La casa del Llibre, que comercialitza el lector Tagus. Comprant el llibre online i sincronitzant el dispositiu ja podreu llegir. També podeu transferir-lo a lectors d'altres fabricants, utilitzant el programa de descàrrega gratuïta Adobe Digital Editions i la ID que s'assigna a cada usuari. Això serà possible per a la majoria d'e-readers, però no per a Kindle, que té una tecnologia pròpia que impedeix llegir llibres i textos que no siguin de la seva pròpia botiga virtual. Instal·lant-vos l'aplicació grautïta 'Tagus' podreu, a més, accedir als llibres que heu comprat des del mòbil, l'ordinador, la tablet... La Casa del llibre compta, d'altra banda, amb un apartat d'e-books en català i un apartat d'ajuda per a resoldre tots els dubtes.

El lloc web llibres.cat de venda de llibres en català a través d'Internet té una àmplia oferta de llibres electrònics tots ells en català, des d'on fer la vostra comanda online.

Pel que fa al lloc web Fnac, l'adquisició que feu online amb qualsevol ordinador, tablet o dispositiu mòbil serà transferida automàticament a l'e-reader que comercialitza el propi Fnac així que sincronitzeu la biblioteca.  Si voleu llegir-lo en altres dispositius com tauletes o telèfons mòbils, només caldrà que instal·leu l'aplicació de fnac que us permet la lectura. Per altres e-readers que no siguin els propis, Fnac us permet transferir-los des a aquests dispositius utilitzant, com en el cas anterior, el programa Adobe Digital Editions i especificant la ID que us identifica. Això no és necessari quan el llibre no està protegit amb el sistema el DRM (Digital Rights Management o gestió de drets digitals) que impedeix la còpia i distribució lliure dels textos. Trobareu més informació sobre com fer la descàrrega de llibres en aquest apartat del seu web.

Us hem acostat a algunes de les plataformes més conegudes i amb una oferta més àmplia de llibres. A la Xarxa trobareu, però, moltes més pàgines on podeu cercar i comprar llibres electrònics.  Normalment us demanaran triar en quin format el voleu descarregar. Penseu que ePub és considerat el format estàndard per als lectors de llibres electrònics i el podreu transferir al vostre e-reader per a la seva lectura, de manera ràpida i senzilla, si feu servir algun programa específic.

Aquest  vídeo us pot ser d'ajuda per a comprendre el mecanisme de descàrrega més habitual dels llibres electrònics:

Us deixem alguns enllaços que us poden servir d'ajuda per a trobar molts altres llocs des d'on descarregar llibres legalment (de franc o de pagament) i per a comprendre alguna cosa més d'aquest apassionant i emergent món de la lectura de llibres a través de dispositius electrònics.