L’Arxiu de Reus digitalitza el «Llibre de la Cadena»

El llibre, que data de finals del s.XV, recull les ordinacions de la vila des de finals del segle XIV fins a principis del XVIII

29.07.2016

Redacció TINET / Aj. de Reus. Des d’aquest dijous es pot consultar en línia al web reus.cat, dins la secció de l’Arxiu Municipal, l’anomenat “Llibre de la Cadena”, un document de finals del s. XV que recull les ordinacions de la vila des de finals del segle XIV fins a principis del XVIII. El projecte de digitalització neix fruit de la voluntat de preservar el document i la necessitat de donar-lo a conèixer i fer-ne accessible la consulta a la ciutadania.

Manuscrit interior del Llibre de la cadenaEl “Llibre de la Cadena” és un testimoni de gran importància per l’estudi del passat reusenc. El document, elaborat a finals del segle XV, compila les ordinacions de la vila des de finals del segle XIV fins a inicis del XVIII, quan amb el decret de Nova Planta de l’any 1716 deixà de ser vigent.

Com moltes altres compilacions de documents, el “Llibre de la Cadena” pren el nom d’una de les seves característiques físiques més destacades: la cadeneta que el tanca. Té 215 folis de pergamí escrits en català i presenta un bon estat de conservació, malgrat el fet de ser reiteradament consultat en diferents èpoques. El llibre es pot dividir en dues parts, una primera fins al foli 126 (pàgina 283), en què un sol escrivà fou l’encarregat de treballar-hi. A partir d’aquí diversos escrivans van acabar de confeccionar aquest corpus jurídic (del segle XVI en endavant).

Una primera aportació a l’estudi del document, ja en temps contemporanis, el feu J.M. Guix Sugrañes, que el va transcriure i comentar. El resultat fou publicat per l’Associació d’Estudis Reusencs, en un primer volum l’any 1963 i en un segon l’any següent.

Fruit de la voluntat de diversos investigadors per estudiar novament el llibre i revisar-ne l’aportació de Guix, i davant la necessitat de preservar-lo pel futur, des de l’Arxiu de Reus s’ha procedit a la seva digitalització. Mitjançant una càmera planetària, ja que el Llibre no permet -ni es considera oportú- obrir-lo a 180º, s’han capturat les 741 pàgines, les cobertes i el llom.

A la pàgina reus.cat, a la secció de l’Arxiu Municipal, es pot accedir a la consulta del document. Així mateix, també és consultable a “Arxius en línia” dins de la pàgina de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.

El “Llibre de la Cadena” esdevé així el primer d’una sèrie de documents de gran importància històrica i patrimonial de la ciutat que s’aniran digitalitzant des de l’Arxiu amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Museus de Reus. El “Llibre Verd”, un document del segle XVI que recull els privilegis de Reus i actualment custodiat a les instal·lacions del Museu de Reus, serà un dels següents documents que es procedirà a digitalitzar.

Propera digitalització dels llibres del Cementiri de Reus

També en els pròxims mesos l’Arxiu Municipal de Reus digitalitzarà els llibres de registres d’enterraments que actualment es troben dipositats al Cementiri i al Tanatori Municipal. El llibre més antic que s’hi conserva data de 1871. Aquest projecte inclou la col·laboració amb Serveis Funeraris Reus i Baix Camp per iniciar la digitalització dels documents i de transferir-los als dipòsits de l’Arxiu, ja que disposen d’unes condicions ambientals més adequades per a la seva preservació. L’accés als documents digitalitzats es podrà fer tant des dels equipaments dels Serveis Funeraris com des del mateix Arxiu.