Infecten ordinadors i demanen rescat per recuperar-ne el control

Ransomware és un programari maliciós que fa inaccessibles els arxius dels ordinadors o bloquegen una xarxa. Després d'inutilitzar el sistema, els delinqüents demanen un rescat

15.02.2016

Ransomware és un tipus de programari maliciós que restringeix l'accés al sistema de l'ordinador infectat i que reclama a l'úsuari que pagui un rescat per a què els causants d'infectar-lo retirin aquesta restricció.

Algunes formes de ransomware encripten sistemàticament arxius del disc dur del sistema. Això fa que sigui molt complicat, o impossible, desxifrar-los sense pagar per la clau que ho permet. En altres casos, simplement, es bloqueja el sistema i es fan aparéixer missatges que intenten enredar l'úsuari amb l'objectiu que acabi pagant.

La manera d'escampar aques tipus de programari maliciós acostuma a ser a través d'un virus troià que es carrega com si fos un arxiu legítim.

Els episodis més coneguts han tingut lloc utilitzant troians com CryptoLocker, que va aconseguir estafar usuaris per valor de 3 milions de dòlars abans de ser destruït i Cryptowall, que va aconseguir estafar usuaris per valor de 18 milions de dòlars el juny de 2015, segons el FBI.

Un dels darrers intents de frau usant ransomware va tenir lloc a finals de gener l'ens de govern regional del comptat de Lincolnshire, al Regne Unit. D'acord amb una informació de la BBC, els sistemes informàtics d'aquest ens es van decidir tancar després de ser atacats per aquest programari a través d'un correu electrònic.

Els estafadors pretenien cobrar mig milió de lliures com a rescat per poder retornar la capacitat de funcionament a la xarxa. El cas va obligar a tancar la xarxa i a tornar als mètodes tradicionals de l'administració amb paper i bolígraf, mentre els tècnics miraven de resoldre el problema i la policia d'enxampar els delinqüents. Això sí, en aquest cas, ningú ha acabat pagant un rescat.