Imatges al mòbil que no vols. Compte amb el cyber-flashing!
L'intercanvi d'imatges a través de dispositius mòbils utilitzant sistemes remots com el bluetooth pot deixar-nos alguna sorpresa desagradable com les fotografies que s'escolen als nostres aparells i que ens provoquen desconcert i enuig. La pràctica de deixar als mòbils d'altres persones fotografies de caire sexual, sense haver de demanar permís, té nom (en anglès): cyber-flashing i comença a perseguir-se a alguns països.
Montse Jaraba/Redacció TINET. El fenomen s'ha detectat entre telèfons iphone que utilitzen una funció airdrop que permet compartir imatges i altres arxius a través de bluetooth o wifi amb d'altres usuaris de dispositius mòbils que utilitzen sistema iOS. Els llocs reduïts amb gran nombre de persones -en què l'anonimat del remitent sembla garantit- són els espais on s'ha detectat aquesta pràctica. Mitjans de transport públic com el tren o el metro al Regne Unit han registrat casos, alguns dels quals s'han denunciat a la policia.
Però per què es reben imatges de persones desconegudes?
La funció airdrop està habilitada als dispositius que utilitzen iOS per a fer-la servir només amb els contactes propis. Ara bé, si es vol enviar a un altre usuari o rebre d'algú que no està en aquests contactes, s'ha d'activar l'opció compartir amb tothom. El problema arriba quan l'usuari no torna a restaurar l'opció restringida i el seu dispositiu queda obert per a rebre arxius de qualsevol persona.
Això és el que li va passar a una usuària britànica a un vagó de tren del transport públic de Londres, segons una informació de la BBC. Lorraine Crighton-Smith, de 34 anys va rebre dues imatges del penis d'un home desconegut al seu iphone a través de la funció airdrop d'Apple. Un cop rebudes les imatges, va rebutjar-les, però això no va evitar que les veiés perquè la funció inclou una previsualització de la imatge. El fet de rebutjar-les dificulta ara saber qui era la persona que va enviar-les.
Per evitar ensurts -un cop s'ha fet servir la funció- és recomanable desactivar ràpidament l'opció que permet que el dispositiu quedi obert a tothom i que qualsevol altre usuari d'iphone hi pugui enviar un arxiu.
La policia del transport britànic investiga el cas, perquè consideren que enviar material de caire sexual a desconeguts no ha de ser menystingut. Els receptors podrien ser menors i -en qualsevol cas- és una acció que pot provocar disgust i neguit a qualsevol persona en comprovar que algú, no gaire lluny, està fent arribar expressament aquest tipus de material.