Facebook aclareix què es pot publicar i què eliminarà a partir d'ara amb la nova política de continguts

18.03.2015

Després de polèmiques diverses per l'eliminació de fotos d'obres d'art amb cossos nus o de dones alletant criatures, o de casos d'ús per a finalitats violentes, Facebook ha decidit aportar més llum als seus criteris pel que fa a l'eliminació de continguts dels usuaris. El nou apartat de normes de la comunitat detalla en quins casos imatges, comentaris i entrades seran eliminats i quin tipus de contingut està prohibit publicar a la primera xarxa social del món en nombre d'usuaris.

Montse Jaraba / TINET  Facebook ha renovat -i sobretot clarificat- les seves "normes de la comunitat" amb l'objectiu de deixar més clars els seus criteris sobre allò que és "acceptable" compartir en aquesta xarxa social. En una recent informació publicada per la responsable de política de contingut, Monika Bicket, aquesta afirma que les normes pretenen crear un entorn on els usuaris se sentin motivats i amb voluntat de tractar els altres amb empatia i respecte. 

Es vol aportar més detalls i claredat sobre allò que està i no està permès en qüestions que poden lesionar drets o provocar danys físics i morals a d'altres. Les renovades normes de la comunitat a Facebook es poden classificar en 4 apartats:

  • Ajudar a protegir la seguretat dels usuaris
  • Promoure un comportament respectuós
  • Mantenir segur el compte i la informació personal
  • Protegir la propietat intel·lectual

Els i les usuàries trobaran unes normes més clares pel que fa a la política de publicació de contingut en temes com organitzacions perilloses, les autolesions, l'assetjament i el bullying, les activitats criminals, la violència i explotació sexual, imatges de cossos nus, el llenguatge ofensiu i el contingut gràfic violent. A Facebook recorden que quan algú cregui que pàgines, perfils, o algun contingut concret viola aquestes normes, poden denunciar-ho anant a l'enllaç "denunciar" a la part superior dreta de la pàgina. Trobareu l'actualització completa d'aquestes normes, en aquest enllaç. Us en fem un petit extracte d'alguns dels apartats.

Sobre violència i amenaces, les noves normes precisen:

"En els casos en què considerem que hi ha risc de danys físics o una amenaça directa a la seguretat pública, eliminem el contingut i potser ens posem en contacte amb les forces de l'ordre. Estan prohibides les amenaces a persones o l'organització d'actes violents. No està permès que les organitzacions involucrades en terrorisme o activitats delictives violentes tinguin presència al nostre lloc web. També prohibim la planificació, promoció i celebració d'accions que hagin provocat o puguin provocar pèrdues financeres a tercers, inclosos els robatoris i els actes de vandalisme".

Sobre autolesions, s'explicita, entre d'altres coses que:

"Eliminarem el contingut que animi a fer-se mal, o que promogui els trastorns alimentaris o l'abús de substàncies estupefaents".

Sobre assetjament i bullying:

"Quan rebem avisos de conductes assetjadores dirigides a particulars, prenem les mesures correctives oportunes. Enviar múltiples sol·licituds d'amistat o missatges a persones que no volen rebre'ls és una forma d'assetjament".

Sobre contingut gràfic:

"Les imatges violentes que es comparteixin per produir un efecte sàdic o per fomentar i enaltir la violència no tenen cabuda alguna al nostre lloc".

Sobre imatges de nuesa:

"La política de Facebook prohibeix terminantment que es comparteixi contingut pornogràfic o qualsevol altre contingut sexual en què estigui implicat un menor. També marquem límits a l'exhibició de nus. Respectem el dret a compartir contingut personal, tant si es tracta de fotografies d'una escultura, com el David de Miquel Àngel, o de fotos familiars d'un nadó alletant.

Sobre identitat i privadesa:

"Et demanem que t'abstinguis de publicar la informació personal d'altres sense el seu permís. Fer-se passar per un altre, crear una presència falsa per a una organització o tenir més d'un compte són accions que van en contra de l'esperit de comunitat i incompleixen les condicions de Facebook".

En aquest vídeo (en anglès) Facebook us explica les línies bàsiques d'aquesta nova política de publicació de contingut.