Bombers estudia l'ús de drones en la gestió de les emergències

08.04.2015

La Generalitat signa un conveni amb centres de recerca per desenvolupar tecnologia aplicable a drones que treballin en la gestió de les emergències. El prototip i la tecnologia desenvolupada permetrà facilitar la presa de decisions dels comandaments dels Bombers en la gestió d’una emergència. El projecte durarà tres anys, prorrogables anualment.

Redacció TINET. Amb l’objectiu de desenvolupar un prototipus de sistema basat en la utilització de drones que donin suport a la tasca dels Bombers de la Generalitat en la gestió de les emergències, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha signat un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Visió per Computador (CVC).

El conveni de col·laboració, que té una durada de tres anys (prorrogables anualment a partir d’aleshores), permetrà desenvolupar els dispositius i la tecnologia que acabaran facilitant la presa de decisions dels comandaments dels Bombers en la gestió d’una emergència. D’aquesta manera, per exemple en un incendi forestal, es podrien obtenir mapes actualitzats de l’avenç del foc, cartografia dels punts calents quan l’incendi ja estigui controlat i mapes que mostrin les zones de difícil accés. Igualment es podrien capturar i enregistrar imatges en zones no accessibles per als mitjans aeris dels Bombers. I, a la llarga, es pretén desenvolupar el sistema per tal que puguin ajudar en la recerca de persones.

El grup de recerca de la UAB, integrat en la Unitat de Logística i Aeronàutica del Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes, serà el responsable del desenvolupament i configuració de les aeronaus, així com de la planificació i execució de les missions en els diferents escenaris d’interès. Inicialment està previst l’ús de RPA (Remotely Piloted Aircraft) individuals però, atès el coneixement i experiència de recerca del grup, no es descarta l’execució de missions basades en sistemes cooperatius multi-RPA, en una segona fase.

La UPC, a través de l’InLab de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (InLab FIB), treballarà en el software necessari per donar resposta a totes les utilitats que tindrà el prototipus, aprofitant el coneixement adquirit en el model FireFight de seguiment a temps real de dispositius d’emergència. Aquest software ajudarà en la presa de decisions per a l’actuació dels bombers.

El CVC, per la seva banda, s’encarregarà de treballar el processament i l’anàlisi de les imatges de vídeo i les fotografies obtingudes pel drone.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat facilitaran l’accés dels tècnics involucrats en el projecte en diferents pràctiques del Cos perquè el prototipus pugui ser testat. Igualment, podrien facilitar-ne l’accés en incendis reals als equips investigadors. A més, els Bombers aportaran l’experiència per determinar quines seran les característiques i els requeriments tècnics que haurien de tenir els aparells, per garantir-ne l’aplicabilitat.

Des del punt de vista de les emergències i la seva gestió, els drones s’utilitzaran prioritàriament en els incendis forestals, ja que es tracta d’un escenari dinàmic que pot esdevenir un escenari de gran magnitud. El drone està pensat per complementar la visió general de l’emergència i permetre no només accelerar la presa de decisions per part dels comandaments que es troben in situ, sinó que també poder fer una avaluació general de la situació des del mateix lloc de l’emergència.

El passat 10 de març es va fer la primera de les proves previstes per testar l’ús d’aquesta tecnologia en l’àmbit dels incendis forestals. Aquesta prova es va fer a Olivella (el Garraf), tot aprofitant una crema prescrita que realitzava el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat. Es van dur a terme en mode automàtic dos vols, de 5 i 10 minuts respectivament, i es van enregistrar imatges simultànies, tant de l’espectre visible com de l’infraroig. L’anàlisi posterior d’aquestes imatges permetrà als investigadors dels equips de les diverses institucions que participen al conveni realitzar un calibratge més precís dels equips i del software.