Bioinformàtica, un nou camp professional en ascens

Biologia molecular i computació s'uneixen en molts terrenys de la investigació relacionats amb el genoma humà i la cerca de nous fàrmacs

20.08.2015

La bioinformàtica és una nova disciplina emergent que tracta de la gestió de la informació biològica mitjançant la tecnologia dels ordinadors i la computació. Aquesta tecnologia permet analitzar, emmagatzemar i fer interactuar la informació genètica i biològica per a què sigui aplicada, posteriorment, al món científic i farmacològic.

La necessitat de persones amb coneixements de bionformàtica ha crescut de manera evident arran de fer-se públics els resultats sobre les investigacions del Projecte del Genoma Humà. Aquest pretén determinar la seqüència completa del genoma humà. La bioinformàtica, que uneix biologia molecular amb informàtica i computació és essencial per a l'ús de la informació sobre el genoma, per compendre les malalties i per a la identificació de nous objectius que permetin la creació de nous farmacs.

Conscients de les noves necessitats en aquest camp, moltes universitats, institucions i empreses han apostat per la formació de professionals de la bioinformàtica que provenen dels camps diversos, bàsicament, de la biologia molecular i les ciències de la computació i la informàtica.  Pel que fa a l'aplicació professional dels seus coneixements, aquests es requereixen enarres com la genètica, la medicina, la recerca i desenvolupament de nous fàrmacs, entre molts d'altres. En l'actualitat, a Catalunya, la formació en aquest camp es fa a través de màsters que imparteixen les principals universitats.