Allò que heu de tenir en compte sobre les 4 apps preferides dels adolescents
El concepte de seguretat ha de ser present en l'activitat d'adults i petits sempre que fem servir Internet, però cal ser-ne especialment conscients quan parlem d'usuaris joves: canalla i adolescents. No es tracta de fer veure, només, els riscos. Internet els i ens dóna enormes beneficis en els diferents àmbits de la vida. Però convé tenir molt presents les conseqüències d'un ús poc expert de les diferents eines que, amb Internet i la telefonia mòbil, tenim al nostre abast. Us proposem un recorregut per les aplicacions mòbils més utilitzades pels adolescents.
Montse Jaraba / Redacció TINET. Els més joves, i sobretot els adolescents, hi estan exposats com cap altre grup d'edat als riscos d'un mal ús d'internet i de les diferentes plataformes que amb els telèfons mòbils ens permeten relacionar-nos. En ple procés de construcció de la seva identitat i de transició al món adult actuen sovint sense prou reflexió i no tenen en compte fins a quin punt les seves accions a la xarxa poden condicionar la seva imatge no només actual, sinó també futura.
La seva reputació digital es va construint des del primer moment que interactuen a Internet o a plataformes de relacions socials on la seva informació queda "penjada". A més de la reputació, els riscos per un mal ús (també dels altres) poden afectar-los. No es tracta de prohibir sistemàticament sinó d'informar-los i informar-nos, de ser selectius i d'actuar amb criteri. Comptar amb prou informació -tant pares i mares com adolescents- és el punt de partida necessari per a un ús segur i positiu d'Internet i de les diferents plataformes de relació social. Us proposem un recorregut per les apps més utilitzades pels joves per a què les coneixeu i detecteu els possibles riscos. Tingueu en compte que són aplicacions molt útils i -especialment algunes d'elles- amb usos molt positius. No volem jutjar les aplicacions, sinó explorar els possibles riscos quan en fan ús la canalla i els adolescents.
Instagram és una aplicació d'ús molt senzill per a publicar fotografies i vídeos (de fins a 15 segons). En l'actualitat és la segona xarxa pel que fa al seu ús al món, només superada per Facebook i per davant de Twitter. L'ascens d'Instagram -inicialment adreçada a públic adult amb afició a la fotografia- té molt a veure, precisament, amb la incorporació dels més joves a l'ús d'aquesta Xarxa social.
Instagram permet capturar moments, incorporar filtres a les imatges, afegir textos, enllaços, hashtags, citar altres persones i compartir aquest contingut. La manera de compartir té fins a tres versions: de manera pública (si el perfil és públic), només als propis seguidors (si el perfil és privat) i per missatge directe Instragram Direct quan algú tria a quin usuari o usuaris envia el contingut.
Instagram Direct permet triar un grup de persones (fins a un màxim de 15) a qui s'adreça el mateix missatge. I aquí ve la qüestió clau perquè no cal que siguin seguidors nostres ni que nosaltres els seguim. La porta a que persones desconegudes sen's adrecin està, per tant, oberta i correspon als menors tancar-la. Els missatges de desconeguts a través d'Instagram Directe apareixen com una sol·licitud que cal acceptar prèviament. Els menors han de tenir clar que no ho han de fer si no coneixen la persona que els envia. Si es reiteren els missatges, però s'ignoren, el remitent no podrà ja fer més enviaments.
Instagram permet bloquejar usuaris que molestin i "reportar" problemes. Hem de tenir clar que Instagram planteja en les seves condicions d'ús que aquesta aplicació no està indicada per a menors de 14 anys.
Recomanacions: Tingueu en compte l'edat. Mai abans de 14 anys. El perfil privat en què cal acceptar als seguidors és el més indicat per adolescents. Ensenyeu-los a triar als seguidors sense afegir indiscriminadament als coneguts, i -per suposat- no acceptant a persones que no coneixen. Recordeu-los que cal que respectin la seva imatge i la dels altres, que convé triar una contrasenya segura que no han de compartir amb ningú i que NO passa res si decideixen no tenir-hi un perfil.
Alertes: Un perfil a les xarxes sempre té elements públics (la pròpia imatge del perfil, l'estat...) i mai és privat al 100%. Una imatge publicada a Instagram pot acabar sent del domini públic encara que s'hagi configurat de manera restrictiva la privadesa, perquè qualsevol seguidor que sí hi tingui accés podria difondre el contingut.
Per a tenir una informació completa i molt acurada del funcionament, les característiques i els consells d'ús sobre Instagram us recomanem aquesta Guia per a pares i mares sobre l'ús d'Instagram, editada amb la col·laboració de dues organitzacions dedicades a promoure la seguretat en l'ús de les Noves Tecnologies entre els menors: Protégeles.com i Connect safely.
Snapchat
Molt popular entre els adolescents, aquesta aplicació mòbil permet en enviar fotografies i vídeos que s'autodestrueixen als 10 segons, com a màxim, als destinataris escollits pel mateix emissor i que formen part de la seva base de dades d'amics. Ara bé, l'autodestrucció no ha de ser confosa amb la impossibilitat de capturar i guardar la imatge que s'envia. I un cop el receptor fa una captura de pantalla, res no impedeix difondre aquesta imatge fins allà on vulgui i sense restriccions de temps.
Hem de tenir clar (nosaltres i els i les adolescents) que fotografies íntimes o compromeses no s'han de compartir mai, i tampoc amb aplicacions que aparentment permeten destruir el contingut. Algunes aplicacions terceres que permeten guardar les nostres imatges amb snapchat han registrat problemes de seguretat i aquestes han acabat fent-se públiques. Actualment l'aplicació es troba disponible per l'iPhone des de l'App Store i per Android des de la Play Store de Google, ambdues de manera gratuïta i per majors de 12 anys.
Snapchat és una aplicació fàcil d'utilitzar per als usuaris. Primer cal registrar-se mitjançant un correu electrònic, establint la data del dia, i la data de naixement. Després s'ha d'escollir un nom d'usuari i, si es vol, associar un número de Snapchat per trobar de manera més ràpida a usuaris amics que l'utilitzin.
Per modificar i ajustar el temps de consulta de cada missatge, primer s'ha de prendre la fotografia o el vídeo i després polsar sobre la icona del cronòmetre. El menú permet triar el temps entre un i deu segons. L'aplicació compta amb l'opció Story, semblant a un mur de publicacions d'altres xarxes socials. Les fotografies i vídeos que s'afegeixen al Story no són publiques, sinó que només ho veuen els usuaris amics durant un període de 24 hores. A més, sha incorporat un xat momentani on es poden prendre imatges de la galeria i/o preses en el mateix moment a més de la possibilitat d'establir una conversa amb l'usuari que es triï. També compta amb l'opció de càmera davantera i es poden afegir emoticones.
Recomanacions: 12 anys és l'edat que la pròpia aplicació proposa per a poder fer-ne ús. Francament, que un nen o una nena de 12 anys tingui un smartphone amb càmera de fotografies i que en vagi compartint les seves i/o les dels altres a tort i a dret no és gens recomanable. Per això, si encara no en fa ús, el millor és que continuï així. Si ja l'està utilitzant, consciencieu l'adolescent que l'autodestrucció que es promet és relativa i que qualsevol pot arribar a tenir aquella imatge si un contacte fa una captura de pantalla i la difon. Recordeu-los que han d'evitar exposar la seva imatge, especialment les de caire íntim. Feu especial èmfasi en què, en cap cas, han d'afegir als seus contactes persones que no coneixen.
Alertes: Snapchat ha donat problemes, precisament, per la confiança aparent que dóna als més joves sobre que les imatges enviades no poden ser guardades ni difoses. Estigueu pendents dels adolescents, de les seves reaccions i preocupacions i feu-los veure que hi ha altres serveis, aplicacions, i per suposat moltes maneres alternatives i més saludables de compartir coses amb els amics i amigues.
Ask.fm
És un web social i també aplicació mòbil de preguntes i respostes en què usuaris anònims poden fer pregunts a d'altres. Les seves respostes apareixen als perfils dels usuaris que han preguntat. Tot és públic. Només amb aquesta definició ja hauríeu de tenir els pels de punta. Sí, qualsevol pot contactar amb qualsevol i, no només això, TAMBÉ interpel·lar, adreçar-ser amb mal to i paraules agressives, preguntar intimitats, rebre tota mena de comentaris... I sí, aquest lloc ha estat vinculat a casos de ciberbullying, alguns dels quals amb conseqüències fatals.
La companyia s'ha compromès a millorar la seguretat i actualitzar la informació per a bloquejar i fer front a usuaris problemàtics. El fet és que el problema rau en l'origen. Us sembla bona idea deixar la canalla al parc per a què parli, expliqui la seva vida, les seves dades i costums, es mostri i que qualsevol persona nen o adulta s'hi pugui adreçar? Doncs bé, aquesta aplicació és, precisament, el que fa.
Recomancions: De tot això que hem explicat ja haureu deduït que la millor recomanació és que NO utilitzin aquesta aplicació. No hi ha cap argument ni cap benefici que faci recomanable el seu ús. Prohibir no és, però, la millor opció quan tractem amb adolescents. Proveu de navegar amb ells per casos i problemes que aquesta app ha donat. Feu-los veure com pot distorsionar i malmetre la seva identitat digital i la seva reputació en el futur.
Alerta: Els casos d'assetjament aprofitant la possibilitat d'adreçar-se a usuaris sense filtres han estat diversos i alguns amb conseqüències fatals. No us volem espantar. Només que tingueu informació. Si us atreviu amb l'ànglès, no dubteu entrar en aquesta pàgina per a fer-vos una idea de com de destructiu pot ser per un o una adolescent exposar-se públicament a rebre tota mena de comentaris.
Kik Messenger
És un servei de missatgeria insantània. Se suposa que només l'han de fer servir majors de 17 anys, però està molt estesa entre usuaris adolescents de molts menys anys. I el fet és que si per alguna cosa es caracteritza aquest servei de missatgeria és perquè la temàtica de conversa acostuma a tenir a veure amb relacions personals i qüestions no indicades per a nois i noies de 12, 13, 14... anys. Kik permet intercanviar missatges individuals i de grups amb imatges, so... però a diferència d'altres serveis de missatgeria insantània, no cal tenir un contacte de telèfon -ni tan sols tenir connexió telefònica- per a poder establir converses. Si sabem el nom d'usuari (nickname) de l'altre interlocutor ens hi podrem adreçar directament.
Acostuma a passar que el nom triat pels adolescents per a relacionar-se coincideix amb el d'altres serveis que poden ser públics com Instagram. La combinació fa que qualsevol que relacioni als adolescents amb el seu nom d'usuari d'Instagram (on probablement hi haurà fotos seves) pot també enviar missatges i obrir converses en temps real a través de Kik. Això ha provocat problemes relacionats amb assetjament a menors per part d'adults, entre d'altres.
Recomanacions: No és un servei indicat per a menors de 17 anys. Convé ser rigorós i evitar el seu ús entre menors d'aquesta edat. Si ja en fan ús, han de tenir molt clar que mai han de conversar amb persones que s'intenen posar en contacte amb ells o elles, sense que siguin coneguts. Feu-los reflexionar que hi ha altres serveis més segurs i igualment útils per a comunicar-se i mireu que arribin a la conclusió que és preferible deixar d'utilitzar-lo.
Alerta: Com que no necessita un número de telèfon associat, kik pot utilitzar-se amb altres dispositius (ipods amb wi-fi, tablets..) molt a l'abast dels adolescents, especialment d'aquells que encara no disposen d'un smartphone -i per tant- els més joves.
Com sempre, la millor recomanció que evitarà possibles problemes és aprendre i educar. Els adults també hem de saber de noves tecnologies, conèixer les eines que utilitzen els adolescents o que volen usar. Això permet compartir amb ells les inquietuds, mostrar-nos propers i que sigui més fàcil que tinguin en compte el nostre criteri perquè tenim coneixement d'allò que parlem i jutgem. Descobriu amb ells i elles les aplicacions, parleu-ne, decidiu acordadament què pot ser més interessant de fer o d'evitar. I no deixeu d'aprendre.
D'informació a la xarxa relacionada amb la qüestió trobareu molta. Des d'aquí us recomanem molt especialment aquesta pàgina http://kidsandteensonline.com/ (en castellà tot i el títol en anglès) amb articles molt interessants i informació constantment renovada relacionada amb menors i adolescents i l'ús d'internet.